Pszenica na kutię 400g Bio
cena: 3,30 PLN (netto: 3,14 PLN) stara cena: 3,30 PLN
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.450
Cena za jednostkę wagi/objętości: 8.25 PLN
To łuskane ziarno pszenicy z upraw ekologicznych. Choć odrobinę uboższe w składniki odżywcze (zob. pszenica), pozwala na szybkie przygotowanie potraw bez wcześniejszego namoczenia. Gotujemy ją 20–30 minut: w podwójnej ilości wody do odparowania, lub w większej ilości wody do miękkości. Mieszamy drewnianą łyżką. Może zastąpić inne kasze w daniach obiadowych i śniadaniowych.
25 dag pszenicy na kutię
25 dag maku
ok. 1 szkl. miodu lub słodu
10 dag migdałów
20 dag orzechów
10 dag rodzynek
aromat waniliowy lub przesmażona skórka pomarańczowa
Ziarno pszenicy dobrze opłucz, ugotuj do miękkości. Ostudź. Możesz przelać zimną wodą na sicie, potrząsając kilkakrotnie, by ziarna się nie skleiły.
Mak zalej wrzącą wodą, odcedź, zalej powtórnie. Pozostaw na kilka godzin, najlepiej na noc. Gdy spęcznieje, odcedź i utrzyj w donicy (makutrze) lub przepuść przez maszynkę 2–3 razy.
Zmielony mak wymieszaj z miodem (lub słodem) rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody. Dodaj umyte rodzynki, posiekane orzechy, sparzone, obrane ze skórki i posiekane migdały, zapach waniliowy lub skórkę pomarańczową, oraz ugotowaną pszenicę. Wymieszaj, wstaw do lodówki by schłodzić potrawę.
Brak opinii
powrót