Porzeczka czarna suszona 100g Bio
cena: 8,40 PLN (netto: 7,73 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 84.00 PLN
Ojczyzną porzeczki jest Europa i Azja. Pierwsze wzmianki o czarnej porzeczce można odnaleźć w zielnikach z XV i XVI wieku. W Polsce występuje w przydomowych ogrodach i sadach, w stanie dzikim także w wilgotnych lasach, gdzie podlega częściowej ochronie.
Porzeczka czarna zawiera najwięcej witamin ze wszystkich uprawianych u nas gatunków roślin sadowniczych. Szczególnie bogata jest w witaminę C (182 mg), której ma czterokrotnie więcej niż cytryna. W 100 g owoców porzeczki czarnej znajduje się 260 mg potasu, 50 mg fosforu, 10 mg wapnia, 0,4 mg żelaza, a także liczne mikroelementy. To także źródło prowitaminy A, pektyn, kwasu ortofosforowego, garbników i antocyjnów, dzięki którym jest nieocenionym środkiem zapobiegającym tworzeniu się rakotwórczych nitrozoamin oraz wolnych rodników. Te ostanie mogą uszkodzić układ krążenia, trawienny, nerwowy, a także oczy, nerki czy płuca. Są również odpowiedzialne za procesy starzenia i powstawania komórek nowotworowych.
Medycyna ludowa, a ostatnio także konwencjonalna, wykorzystuje czarną porzeczkę w leczeniu chorób reumatycznych, gośćca, biegunek, zaburzeń wątroby, przy wyczerpaniu fizycznym i psychicznym. Stosuje się ją także do wzmacniania i pobudzania układu immunologicznego.
Specyficzny smak i zapach czarnej porzeczki powoduje, że nie wszyscy chcą spożywać ją surowo. Suszona czarna porzeczka Bio może stanowić bardzo zdrową, smaczną przekąskę, jak również zastępować rodzynki dodawane zwykle do ciast i deserów.
Brak opinii
powrót