Popcorn 500g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WęgryProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.00 PLN
Popcorn to ziarna kukurydzy uprażone w wysokiej temperaturze przy pomocy gorącego powietrza lub oleju. Jest popularną przekąską wywodząca się z Ameryki. Ziarna kukurydzy zmieniają swą postać dzięki znajdującemu się w nich bielmu, które zawiera białka, skrobię i wodę. Podczas podgrzewania ziarna zawarta w nim woda zaczyna wrzeć, zmienia się w parę i gwałtownie zwiększa objętość. Pod wpływem ciśnienia warstwa białka otaczająca skrobię pęka, a bielmo wypływa z ziarna. Gdy para wodna odparuje, a bielmo zastygnie, powstaje puszysty i suchy popcorn. Wykonany z pełnowartościowego ziarna może stanowić pożywną przekąskę, gdyż zachowuje walory odżywcze kukurydzy.
Amerykańscy naukowcy odkryli, że popcorn zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, których bogatym źródłem są owoce (winogrona, jagody, wiśnie), warzywa, a także inne produkty pochodzenia roślinnego, jak na przykład czekolada, wino czerwone, kawa i herbata, orzechy czy oliwa z oliwek. Związki te neutralizują wolne rodniki – cząsteczki o działaniu silnie utleniającym, które uszkadzają cenne składniki komórek, takie jak DNA i białka. Z tej przyczyny mają korzystny wpływ na zdrowie – obniżają bowiem ryzyko chorób serca, nowotworów i innych schorzeń. Chemicy z University of Scranton w stanie Pensylwania stwierdzili, że produkty z pełnego ziarna, jak popcorn czy płatki śniadaniowe,zawierają tyle polifenoli na jeden gram, co owoce i warzywa. Ich zdaniem to dlatego przetwory pełnoziarniste mogą obniżać ryzyko raka i choroby wieńcowej serca. A jeśli chodzi o pełnoziarniste przekąski, to najbogatszy w polifenole jest popcorn.
Popcorn bez tłuszczu: 397 kcal; 12,0 g białka; 4,2 g tłuszczy; 77,9 g węglowodanów
Popcorn z tłuszczem: 518 kcal; 9,0 g białka; 28,1 g tłuszczy; 57,1 g węglowodanów
2 łyżki stołowe oliwy
200g ziaren kukurydzy
sos maślany:
4 łyżki stołowe masła
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mielonego kminu
2 łyżeczki papryki w proszku
4 łyżeczki soli
4 łyżeczki cukru
Oliwę wlej do płaskiego, średniowysokiego rondla, wsyp kukurydzę. Wstaw na gaz, średni płomień. Przykryj pokrywką.
W drugim rondelku rozpuść masło z przyprawami. Gdy kukurydza będzie gotowa, polej ją sosem. Wymieszaj. Przełóż do misek.
Brak opinii
powrót