Pomidory suszone 100g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,19 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 89.00 PLN
Suszone pomidory Bio wytwarzane są z pomidorów pochodzących z upraw ekologicznych. Tradycyjny sposób suszenia na słońcu nadaje im bardzo mocny, skoncentrowany smak i zapach. Należy je używać jako przyprawę nawet w niewielkich ilościach.To znakomity dodatek do wszystkich rodzajów zup, farszów, makaronów, pizzy, grillowanychi pieczonych warzyw, sosów, sałatek oraz wielu innych dań.
Pomidor pochodzi z Ameryki Środkowej lub Południowej. Do Europy został przywieziony w XVI w., ale dopiero pod koniec XVIII w. zaliczono go do roślin uprawnych. Początkowo uważano go za roślinę trującą i uprawiano tylko dla ozdoby (jeszcze w XIX wieku). W tej chwili jest to jedno z najbardziej popularnych warzyw na świecie. Po włosku nazywa się „pomidori” co znaczy „złote jabłka”. Francuzi nazwali pomidora „jabłkiem miłości”, ponieważ uważają go za afrodyzjak.
Owoce pomidora, czyli jagody, to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. W warzywie tym odkryto również likopen, który należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy, o których przypuszcza się, że chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Medycyna chińska przypisuje pomidorom naturę bardzo ochładzającą i smak słodki oraz kwaśny. Mają wzmacniać żołądek, oczyszczać wątrobę i krew oraz generalnie usuwać z organizmu toksyny, dlatego stosuje je w przypadku braku apetytu, do leczenia niestrawności i anoreksji, a także wysokiego ciśnienia.
1 porcja
60 g brązowego ryżu basmanti
twarde tofu
kilka pistacji
kilka suszonych pomidorów
garść posiekanych listków bazylii
zmiażdżony ząbek czosnku
mielony czarny pieprz, mielona papryka
sos sojowy
marynata do tofu
łyżeczka oleju sezamowego
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka octu ryżowego
Ryż ugotuj. Tofu pokrój w kostkę i wrzuć do marynaty. Dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut.
Pistacje posiekaj, suszone pomidory pokrój w mniejsze kawałki (jeśli będą bardzo wysuszone, można zalać je wrzątkiem i namoczyć przez 1-2 minuty). Tofu wrzuć na patelnię i smaż na odrobinie oliwy, aż nabierze złocistego koloru.
Ryż wymieszaj z usmażonym tofu, suszonymi pomidorami, pistacjami, bazylią i czosnkiem. Dopraw do smaku pieprzem, sosem sojowym i papryką.
(źródło: zpierwszegotłoczenia.pl)
Brak opinii
powrót