Pestki dyni styryjskiej 100g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN) stara cena: 8,90 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: AustriaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.110
Cena za jednostkę wagi/objętości: 89.00 PLN
Dynia jest rośliną znaną od tak dawna, że trudno ustalić jej pochodzenie. Przypuszcza się, że pochodzi z Ameryki Środkowej. Uprawiana była przez Inków już 4 tysiące lat temu. Do Europy, jak wiele innych warzyw, sprowadzili ją Hiszpanie.
Pestki dyni już w czasach starożytnych były cenionym lekarstwem. Zawierają dużo tłuszczu (47%) bogatego w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i dość dużo białka (24%), a także witaminy A, B1, B2 i PP oraz żelazo (15 mg/100g), fosfor, wapń, cynk (10 mg) i inne mikroelementy. Jest w nich również spora dawka lecytyny, jak również tokoferole (witamina E) posiadające działanie afrodyzjakalne.
Medycyna ludowa od niepamiętnych czasów ceni sobie właściwości lecznicze nasion dyni. Używa ich przeciwko gliście ludzkiej czy tasiemcowi jelitowemu. Wielki orędownik dobroczynnych właściwości pestek, prof. dr Jan Muszyński, pisał, że: „to szczególnie cenny środek w praktyce dziecięcej, albowiem nie potrzebujemy się przy nim obawiać przedawkowania”. Polecane są również w kuracji przy powiększeniu prostaty.
Medycyna chińska przypisuje nasionom dyni naturę termiczną neutralną i smak słodko-gorzki oraz korzystne działanie na śledzionę-trzustkę i okrężnicę. Stosuje je w leczeniu choroby lokomocyjnej, nudności, impotencji i powiększeniu prostaty.
Pestki dyni to doskonały dodatek do potraw. Świetnie smakują jako posypka do różnych dań po lekkim uprażeniu na suchej patelni.
Marchewka z porem i pestkami dyni
3 marchewki
2 pory
1/2 szkl. pestek dyni
sos sojowy
olej do smażenia
Pestki dyni zalej wodą i odstaw na minimum kilka godzin (można na noc). Dzięki temu stają się lekkostrawne i bardziej korzystne odżywczo (bo rozkłada się kwas fitynowy). Marchew zetrzyj na tarce, pora pokrój na paski. Wrzuć warzywa na niewielką ilość rozgrzanego oleju, mieszaj, po ok. 2-3 minutach dodaj pestki dyni, sos sojowy i nieco wody. Duś pod przykryciem do miękkości.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót