Pasta słonecznikowa czosnek i pomidor 50g Bio
cena: 4,50 PLN (netto: 4,14 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Zwergenwiese
Atest:
DE-024-Oko-Kontrolstel
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.050Masa brutto: 0.060
Cena za jednostkę wagi/objętości: 90.00 PLN
Skład: nasiona słonecznika*(29%),olej słonecznikowy*,pomidor
Pasta słonecznikowa czosnek i pomidor wytwarzana jest z produktów pochodzących z upraw ekologicznych. Smak i wartości odżywcze zawdzięcza udanej kompozycji składników i przypraw, przede wszystkim nasionom słonecznika, pomidorom i czosnkowi.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past. Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma działać korzystnie na śledzionę-trzustkę i wzmacniać energię Qi, nawilżać jelita i leczyć zaparcia związane z suchością.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. W warzywie tym odkryto również likopen, który należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy, o których przypuszcza się, że chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Czosnek zawiera sporo składników mineralnych (potasu, magnezu, żelaza, fosforu, siarki) oraz witaminy C, jednak jego największą zaletą jest smak i działanie lecznicze, potwierdzone badaniami naukowymi w XX w. Był zawsze wysoko ceniony w medycynie naturalnej. Leczono nim różnego rodzaju infekcje na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Wspaniale działa na przeziębienia, grypy, zapalenie ucha, zapobiega problemom z krążeniem krwi, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Olejek lotny (nazywany olejkiem czosnkowym) uwalniający się z roztartego ząbka zawiera alicynę oraz szereg trójsiarczków, których działanie bakteriobójcze potwierdzono w badaniach. Według medycyny chińskiej czosnek należy do żywiołu Metalu – wspomaga działanie płuc i jelita grubego.
Pasta słonecznikowa czosnek i pomidor wytwarzana jest z produktów pochodzących z upraw ekologicznych. Smak i wartości odżywcze zawdzięcza udanej kompozycji składników i przypraw, przede wszystkim nasionom słonecznika, pomidorom i czosnkowi.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past. Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma działać korzystnie na śledzionę-trzustkę i wzmacniać energię Qi, nawilżać jelita i leczyć zaparcia związane z suchością.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. W warzywie tym odkryto również likopen, który należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy, o których przypuszcza się, że chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Czosnek zawiera sporo składników mineralnych (potasu, magnezu, żelaza, fosforu, siarki) oraz witaminy C, jednak jego największą zaletą jest smak i działanie lecznicze, potwierdzone badaniami naukowymi w XX w. Był zawsze wysoko ceniony w medycynie naturalnej. Leczono nim różnego rodzaju infekcje na długo przed wynalezieniem antybiotyków. Wspaniale działa na przeziębienia, grypy, zapalenie ucha, zapobiega problemom z krążeniem krwi, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Olejek lotny (nazywany olejkiem czosnkowym) uwalniający się z roztartego ząbka zawiera alicynę oraz szereg trójsiarczków, których działanie bakteriobójcze potwierdzono w badaniach. Według medycyny chińskiej czosnek należy do żywiołu Metalu – wspomaga działanie płuc i jelita grubego.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót