Pasta słonecznikowa burak z chrzanem 50g Bio
cena: 4,50 PLN (netto: 4,14 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: Zwergenwiese
Atest:
DE-024-Oko-Kontrollste
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.050Masa brutto: 0.060
Cena za jednostkę wagi/objętości: 90.00 PLN
Pasta słonecznikowa burak z chrzanem wytwarzana jest z produktów pochodzących z upraw ekologicznych. Smak i wartości odżywcze zawdzięcza udanej kompozycji składników i przypraw, przede wszystkim nasionom słonecznika, burakom i chrzanowi.
Ziarna słonecznika to bogactwo wielu cennych składników, 100 g zawiera ponad 30% wielonienasyconych tłuszczów i między innymi 50 mg witaminy E, która chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Słonecznik można jeść pod każdą postacią: na surowo, prażony, jako dodatek do różnego rodzaju potraw oraz jako podstawa past. Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma działać korzystnie na śledzionę-trzustkę i wzmacniać energię Qi, nawilżać jelita i leczyć zaparcia związane z suchością.
Korzeń buraka zawiera cenne składniki, ważne dla organizmu człowieka. W suchej masie jest w zależności od odmiany 1-2,5% białka, 4-9% cukrów, ok. 9 mg witaminy C, karoten, wiele makro- i mikroelementów (kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, sód, rubid, cez), witaminy z grupy B, kwas foliowy.
Medycyna ludowa ceni buraki ze względu na działanie lecznicze. Potrawy z buraków często gościły na stołach by zapewnić „dobrą krew”. Obecnie wiele z przypisywanych im właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in., że buraki odkwaszają organizm dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu, a ponadto obecność pektyn ułatwia trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy. Witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek, a antocyjany mają ważne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i cywilizacyjnych.
Chrzan jest rośliną z rodziny kapustowatych. W Europie uprawiano go już w XI wieku, wymienia go np. w swoim dziele Hildegarda z Bingen. Korzeń chrzanu oprócz zalet smakowych ma także walory odżywcze i lecznicze. Zawiera prowitaminę A, witaminy C, E i z grupy B, sole mineralne (wapnia, potasu, fosforu, siarki, magnezu, żelaza) oraz olejek eteryczny i enzymy. Wykazuje działanie grzybobójcze, bakteriobójcze i wykrztuśne, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa przeciwwirusowo.
Brak opinii
powrót