Paprykarz z kaszą jaglaną 170g Bio
cena: 8,60 PLN (netto: 8,17 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Primavika
Atest:
PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.160Masa brutto: 0.308
Cena za jednostkę wagi/objętości: 53.75 PLN
Skład: kasza jaglana, koncentrat pomidorowy, tekstura sojowa
Paprykarz z kaszą jaglaną wytwarzany jest z produktów pochodzących z upraw ekologicznych. Smak zawdzięcza udanej kompozycji składników i przypraw, przede wszystkim pomidorom, a wartości odżywcze dodatkowi kaszy jaglanej i soi.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. W warzywie tym odkryto również likopen, który należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy, o których przypuszcza się, że chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jej głównym składnikiem energetycznym jest lekkostrawna skrobia (ok. 65 %). Nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest zasadotwórcza – doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez (114 mg), fosfor (285 mg), potas (195 mg). Zawiera sporo białka (ok. 14 g) i ma bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, który tylko w niewielkich ilościach występuje w roślinach strączkowych. Dlatego korzystnym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie tej kaszy z fasolą, grochem albo soją.
Nasiona soi zawierają aż 30-50% białka, w tym aminokwasy egzogenne, dlatego doskonale zastępują białko zwierzęce. Ponadto bogate są w tłuszcze (14-24%) oraz witaminy z grupy B, mają dużą zawartość minerałów i witamin. W 100 g. suchego ziarna znajduje się m.in. potas (2132mg), wapń (240 mg), magnez (216 mg), fosfor (743 mg) oraz witamina E (17 mg), B-karoten (12 mg) i błonnik pokarmowy. Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się ją także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą.
Paprykarz z kaszą jaglaną wytwarzany jest z produktów pochodzących z upraw ekologicznych. Smak zawdzięcza udanej kompozycji składników i przypraw, przede wszystkim pomidorom, a wartości odżywcze dodatkowi kaszy jaglanej i soi.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. W warzywie tym odkryto również likopen, który należy do naturalnych pigmentów (to on nadaje tak piękny kolor pomidorom). Likopen jest jednym z najlepszych antyutleniaczy, o których przypuszcza się, że chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Pomaga również skórze neutralizować szkodliwe promieniowanie.
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jej głównym składnikiem energetycznym jest lekkostrawna skrobia (ok. 65 %). Nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest zasadotwórcza – doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez (114 mg), fosfor (285 mg), potas (195 mg). Zawiera sporo białka (ok. 14 g) i ma bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, który tylko w niewielkich ilościach występuje w roślinach strączkowych. Dlatego korzystnym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie tej kaszy z fasolą, grochem albo soją.
Nasiona soi zawierają aż 30-50% białka, w tym aminokwasy egzogenne, dlatego doskonale zastępują białko zwierzęce. Ponadto bogate są w tłuszcze (14-24%) oraz witaminy z grupy B, mają dużą zawartość minerałów i witamin. W 100 g. suchego ziarna znajduje się m.in. potas (2132mg), wapń (240 mg), magnez (216 mg), fosfor (743 mg) oraz witamina E (17 mg), B-karoten (12 mg) i błonnik pokarmowy. Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się ją także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót