Otręby żytnie 250g Bio
cena: 2,90 PLN (netto: 2,76 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.270
Cena za jednostkę wagi/objętości: 11.60 PLN
Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. Jest pokarmem wartościowym, bogatym w związki mineralne (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) oraz witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy.
Pęczak z pszenicy uzyskuje się z przerobu oczyszczonego ziarna. Posiada takie same właściwości jak pełne ziarno, choć jest nieco uboższy w składniki odżywcze i ma znacznie mniej błonnika. Jego zaletą jest natomiast krótszy czas przygotowania.
Medycyna chińska przypisuje pszenicy lecznicze właściwości związane z jej ochładzającą naturą oraz smakiem słodkim i słonym. Ma więc stymulować pracę nerek, odbudowywać płyny Yin, jako jeden z nielicznych pokarmów oddziaływać bezpośrednio na ciało i duszę. Ponieważ ma wyciszać i koncentrować umysł, stosowana bywa przy palpitacjach, bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą czy braku stabilności emocjonalnej. Ma pobudzać wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zalecana jest dzieciom i osobom o wątłej budowie, nie wskazana zaś dla osób otyłych i z nowotworami lub guzami. Stosowana też jest w przypadkach biegunki, potów nocnych, ma łagodzić pragnienie, nawilżać spierzchnięte usta i wysuszone gardło.
1 szkl. ugotowanego pęczaku pszenicznego
garść pokrojonej dymki
ząbek czosnku
chilli, kurkuma (lub curry), gałka muszkatołowa, pieprz
Na rozgrzany olej wrzuć dymkę i drobno pokrojony czosnek. Uważaj, by się nie przypaliły. Dodaj pęczak i przyprawy. Smaż jeszcze chwilę, aż będzie gorące.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót