Musli orkiszowe 300g Bio
cena: 9,70 PLN (netto: 9,22 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.310
Cena za jednostkę wagi/objętości: 32.33 PLN
Skład: płatki orkiszowe*, sułtanki*,nasiona słonecznika*, mi
Pierwotne musli było posiłkiem pasterzy alpejskich. Jego wartość smakową i odżywczą odkrył w czasie wędrówek po Alpach szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner. Wkrótce zaczął przepisywać musli swoim pacjentom, a w 1904 roku założył w górach pod Zurychem klinikę chorób cywilizacyjnych Lebendige Kraft (Siła życia), w której podstawą leczenia było zdrowa dieta oparta na musli, oraz wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Pierwsze musli zawierały kasze, owies, jagody i jabłka. Z czasem zaczęto urozmaicać ich skład płatkami, ziarnami i kiełkami zbożowymi, owocami suszonymi i świeżymi sezonowymi, pestkami i orzechami. Dzisiaj dobroczynny wpływ tej diety na zdrowie potwierdzają liczne badania naukowe.
Jednak recepta pasterzy alpejskich nie zawsze zmieniana jest na korzyść konsumenta. Wiele wariantów musli zawiera znaczne ilości cukrów i tłuszczy, stając się przetworzonym pokarmem pogłębiającym jeszcze problem otyłości i chorób cywilizacyjnych. Dlatego wybierając musli warto kierować się jego składem i pochodzeniem składników.
Orkisz uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Pierwotne musli było posiłkiem pasterzy alpejskich. Jego wartość smakową i odżywczą odkrył w czasie wędrówek po Alpach szwajcarski lekarz i dietetyk dr. Maximilian Oskar Bircher-Benner. Wkrótce zaczął przepisywać musli swoim pacjentom, a w 1904 roku założył w górach pod Zurychem klinikę chorób cywilizacyjnych Lebendige Kraft (Siła życia), w której podstawą leczenia było zdrowa dieta oparta na musli, oraz wysiłek fizyczny na świeżym powietrzu. Pierwsze musli zawierały kasze, owies, jagody i jabłka. Z czasem zaczęto urozmaicać ich skład płatkami, ziarnami i kiełkami zbożowymi, owocami suszonymi i świeżymi sezonowymi, pestkami i orzechami. Dzisiaj dobroczynny wpływ tej diety na zdrowie potwierdzają liczne badania naukowe.
Jednak recepta pasterzy alpejskich nie zawsze zmieniana jest na korzyść konsumenta. Wiele wariantów musli zawiera znaczne ilości cukrów i tłuszczy, stając się przetworzonym pokarmem pogłębiającym jeszcze problem otyłości i chorób cywilizacyjnych. Dlatego wybierając musli warto kierować się jego składem i pochodzeniem składników.
Orkisz uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Musli orkiszowe, bardzo pożywne, skomponowane zostało na bazie orkiszowych płatków z dodatkiem słonecznika oraz rodzynek i orzechów. Zrównoważone smakowo, zawiera całą gamę składników odżywczych. Można je spożywać po namoczeniu w jogurcie, lub krótkim gotowaniu w wodzie albo mleku. Świetnie komponuje się z owsianymi lub migdałowymi napojami, których można używać jako zamienników mleka. Doskonałe do zup sporządzonych z owoców lub orzechów.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót