Morele 1kg Bio
cena: 49,00 PLN (netto: 45,08 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: TurcjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.010
Cena za jednostkę wagi/objętości: 49.00 PLN
Morela pochodzi z Chin. Uprawia się ją od ponad 4000 lat. Podczas wojen rzymskich i perskich w I w. p.n.e. morele trafiły na tereny Grecji i Włoch. Stamtąd w XIII wieku rozpowszechniły się w innych krajach europejskich. Francja i kraje Ameryki poznały morelę w XVII wieku.
Obecnie owoc ten znany jest na całym świecie, ale głównym miejscem jego uprawy pozostają kraje śródziemnomorskie, Europa i Ameryka Północna. Uprawia się go także w Polsce południowej i środkowej.
Morele są bogatym źródłem beta-karotenu (17,6 mg/100g). Zawierają też witaminę B2 (160 mg). Dzięki dużej ilości składników mineralnych i witamin pozytywnie wpływają na procesy krwiotwórcze, a zwłaszcza tworzenie czerwonych ciałek krwi. Charakteryzują się dużą zawartością cukru i żelaza oraz pomagającej w jego wchłanianiu witaminy C. Dzięki dużej zawartości błonnika wspomagają pracę jelit. Należą do najbardziej zasadotwórczych owoców i w związku z tym polecane są osobom cierpiącym na nadkwaśność.
Medycyna chińska przypisuje im działanie nawilżające płuca i zwiększające ilość płynów Yin, dlatego zaleca ich stosowanie w suchości gardła i astmie. Z uwagi na wysoką zawartość miedzi i kobaltu jest wykorzystywana w leczeniu anemii. Nie należy ich jednak nadużywać, gdyż mogą działać osłabiająco.
Morele suszone na słońcu Bio wytwarza się naturalnymi metodami, nie zawierają także konserwantów, dzięki czemu zachowują najwięcej pożytecznych właściwości świeżych owoców. Stanowią smaczną i pożywną przekąskę, a po namoczeniu i rozdrobnieniu apetyczny dodatek do ciast, deserów i potraw kuchni orientalnej.
Dżem z suszonych moreli
Dowolną ilość suszonych ekologicznych nie siarkowanych moreli zalać ciepłą wodą w szklanym naczyniu tak, aby woda przykryła owoce. Po upływie 1-3 godzin (czas moczenia zależy od stopnia wysuszenia moreli), dodać świeżego lub suszonego imbiru wg własnego uznania oraz trochę mielonego cynamonu. Całość miksować przez 1 minutę. Gotowy dżem można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Oprócz typowego zastosowania doskonale nadaje się jako dodatek do wszelkiego rodzaju ciast i ciasteczek, czy też czapati.
Brak opinii
powrót