Makaron razowy orkiszowy świderki 400g Bio
cena: 8,30 PLN (netto: 7,89 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Agrobiotest RE-04/2002
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.440
Cena za jednostkę wagi/objętości: 20.75 PLN
Makaron orkiszowy wytwarza się z mąki orkiszowej z pełnego przemiału pochodzącej z upraw ekologicznych. Stanowi smaczny i zdrowy produkt umożliwiający szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku.
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i ducha, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit.
250 g makaronu orkiszowego
1 mała cukinia
pomidory z puszki
3 ząbki czosnku
garstka orzeszków pini (ewentualnie słonecznika)
1 cebula
kilka listków świeżej bazylii
100 g parmezanu (opcjonalnie)
sól, pieprz,
szczyptak suszonych pomidorów
kilka łyżek oleju
Makaron ugotuj w osolonej wodzie z łyżką oleju. Cukinię i cebulke pokrój w kosteczkę. Podsmaż, dodaj sól, pieprz i wyciśniety czosnek oraz pomidory z puszki. Przypraw suszonymi pomidorami. Duś przez kilka minut. Upraż orzeszki pini (lub słonecznik). Na talerzu ułóż makaron, sos z cukinią, posyp bazylią, orzeszkami pini i ewentualanie parmezanem.
(źródło: smaker.pl)
Brak opinii
powrót