Makar z psz. Durum z soją rurka 500g Bio
cena: 9,10 PLN (netto: 8,65 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.520
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.20 PLN
Skład: mąka z pszenicy durum*,maka sojowa*.
Makaron z pszenicy Durum z soją rurka wytwarza się z mąki z pszenicy Durum pochodzącej z upraw ekologicznych. Dla wzbogacenia walorów smakowych i odżywczych zastosowano dodatek mąki sojowej produkowanej z ziarna także pochodzącego z upraw ekologicznych.
Pszenica zawiera wiele związków mineralnych (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) oraz witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy. Medycyna chińska przypisuje jej właściwości stymulujące pracę nerek, sprzyjające wyciszeniu i koncentracji umysłu, oraz pobudzające wzrost i budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zaleca ją przy bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą, a także dzieciom i osobom o wątłej budowie.
Mąkę sojową charakteryzują cenne wartości odżywcze. Zawiera m.in. białko (38 g/100 g), potas (1670 mg), wapń (210 mg), żelazo (69 mg), witaminy A i z grupy B. Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się je także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą. Medycyna chińska przypisuje soi naturę termiczną ochładzającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, wpływać korzystnie na jelito grube, oczyszczać serce i naczynia krwionośne, poprawiać krążenie krwi i wzrok. Ponadto ma uzupełniać niedobory w nerkach i działać moczopędnie, alkalizować i odtruwać organizm.
Makaron z pszenicy Durum z soją rurka wytwarza się z mąki z pszenicy Durum pochodzącej z upraw ekologicznych. Dla wzbogacenia walorów smakowych i odżywczych zastosowano dodatek mąki sojowej produkowanej z ziarna także pochodzącego z upraw ekologicznych.
Pszenica zawiera wiele związków mineralnych (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) oraz witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy. Medycyna chińska przypisuje jej właściwości stymulujące pracę nerek, sprzyjające wyciszeniu i koncentracji umysłu, oraz pobudzające wzrost i budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zaleca ją przy bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą, a także dzieciom i osobom o wątłej budowie.
Mąkę sojową charakteryzują cenne wartości odżywcze. Zawiera m.in. białko (38 g/100 g), potas (1670 mg), wapń (210 mg), żelazo (69 mg), witaminy A i z grupy B. Soja jest uznawana za roślinę o leczniczych właściwościach. Badania wykazały, że białko soi obniża poziom cholesterolu we krwi, choć równocześnie jest silnym alergenem. Wykorzystuje się je także w leczeniu zespołu napięcia przedmiesiączkowego, w profilaktyce osteoporozy i dolegliwości związanych z menopauzą. Medycyna chińska przypisuje soi naturę termiczną ochładzającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, wpływać korzystnie na jelito grube, oczyszczać serce i naczynia krwionośne, poprawiać krążenie krwi i wzrok. Ponadto ma uzupełniać niedobory w nerkach i działać moczopędnie, alkalizować i odtruwać organizm.
Makaron zapiekany z bakłażanami
3 bakłażany
1 łyżka soli
40 dkg makaronu rurki
4 litry wody
pęczek młodej cebulki
15 dkg bulwy selera
2 średnie marchwie
2 gałązki tymianku
1 puszka pomidorów bez skórki
10 dkg utartego sera owczego
15 dkg sera mozarella
Bakłażany pokrój na plastry grubości 1 cm, posól, odstaw na 20 minut by puściły sok. Makaron ugotuj w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno pokrój i podsmaż na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmaż na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsącz z tłuszczu. Połowę makaronu przełóż do natłuszczonej oliwą formy, posyp 2 łyżkami utartego sera, polej sosem pomodorowym i obłóż plastrami bakłażanów. Na to wyłóż pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozarella. Makaron zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 min.
(źródło: puszka.pl)
3 bakłażany
1 łyżka soli
40 dkg makaronu rurki
4 litry wody
pęczek młodej cebulki
15 dkg bulwy selera
2 średnie marchwie
2 gałązki tymianku
1 puszka pomidorów bez skórki
10 dkg utartego sera owczego
15 dkg sera mozarella
Bakłażany pokrój na plastry grubości 1 cm, posól, odstaw na 20 minut by puściły sok. Makaron ugotuj w posolonej wodzie. Oczyszczone cebulki, marchew, seler drobno pokrój i podsmaż na dwóch łyżkach oliwy z posiekanymi listkami tymianku. Dodaj rozgniecione pomidory z puszki wraz z zalewą. Gotuj przez chwilę, aż płyn lekko odparuje.
Nagrzej piekarnik do 220 stopni C. Osuszone z soku papierem kuchennym plastry bakłażanów obsmaż na brązowo na pozostałej oliwie, następnie odsącz z tłuszczu. Połowę makaronu przełóż do natłuszczonej oliwą formy, posyp 2 łyżkami utartego sera, polej sosem pomodorowym i obłóż plastrami bakłażanów. Na to wyłóż pozostały makaron, bakłażany, a na nich plastry sera mozarella. Makaron zapiekaj w gorącym piekarniku przez 30 min.
(źródło: puszka.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót