Makar kukury-ryżowy świderki 250g Bio
cena: 8,00 PLN (netto: 7,60 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.270
Cena za jednostkę wagi/objętości: 30.00 PLN
Makaron kukurydziano-ryżowy jest wytwarzany z mąki kukurydzianej i ryżowej z pełnego przemiału pochodzących z upraw ekologicznych. Stanowi smaczny i zdrowy produkt umożliwiający szybkie przygotowanie pełnowartościowego posiłku. Nie zawiera glutenu, dlatego może być wykorzystywany w diecie bezglutenowej.
Kukurydza zawiera witaminy z grupy B, sporo witaminy D, E, A i K, a także sole mineralne potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, przypisuje się jej duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Uznawana jest za roślinę leczniczą. Według ajurwedy pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Ma wspomagać odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek, korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Ryż, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej, jest bogaty w składniki odżywcze: białko, wapń, magnez, witaminy z grupy B. Dzięki nieusuniętej warstwie otrąb ma wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cukru we krwi (otręby ryżowe zawierają m.in. Gamma-oryzanol, kwas alfa-lipoidowy, koenzym Q10 i lecytynę). Medycyna chińska przypisuje mu działanie wzmacniające i oczyszczające, a także korzystny wpływ na system nerwowy – ma uspokajać i pomagać zwalczać depresję.
Makaron po meksykańsku
makaron kukurydziano-ryżowy
fasola czerwona
papryka czerwona
koncentrat pomidorowy (lub uduszone pomidory)
kawałek papryczki chilli (może być w proszku)
cebula
czosnek
bazylia
Fasolę namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości (ok. 45-50 min.). Makaron ugotuj ze szczyptą gorczycy.
Paprykę, cebulę i chilli pokrój w kostkę i uduś z odrobiną wody. Do makaronu dodaj fasolę, uduszone warzywa oraz koncentrat pomidorowy. Dodaj posiekany czosnek i bazylię, dopraw solą do smaku.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót