Mąka ryżowa 300g Bio
cena: 7,90 PLN (netto: 7,51 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.320
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.67 PLN
Ryż to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych. Uprawia się około 20 gatunków. Rośnie w strefie klimatów gorących i ciepłych na całym świecie. Jest podstawą wyżywienia 1/3 ludności świata.
Mąka ryżowa, choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 7,5 g/100 g), błonnik (1,9 g), potas (223 mg), fosfor (333 mg), wapń (23 mg), magnez (143 mg) i żelazo (1,4 mg), a także witaminy E i z grupy B. Nie zawiera glutenu, dlatego może być zamiennikiem mąki pszennej dla osób chorych na celiakię lub uczulonych na to białko. Można ją dodawać do wypieków, używać do zagęszczania sosów i zup.
Medycyna chińska przypisuje ryżowi naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.
1 szkl. mąki ryżowej razowej
1¾ szkl. zimnej wody
sól
1/8 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki majeranku
1/8 łyżeczki słodkiej papryki
olej do smażenia
12-to centymetrowy kawałek białej części pora
Wymieszaj mąkę ryżową, sól, kurkumę, majeranek, paprykę, dodaj wodę i zmiksuj. Odstaw na 30 minut. Pokrój drobno pora, dodaj do ciasta z 1 łyżką oleju.
Smaż niewielkie i cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni. Po wylaniu ciasta na patelnię może wydawać się, że nie uda się przewrócić naleśnika. Przez moment ciasto wygląda jak gotująca się zupa, ale zespala się doskonale. Trzeba poczekać, aż brzeg naleśnika zacznie trochę odstawać od patelni i dopiero wtedy przewracać na drugą stronę. Z porcji wychodzi ok. 10 naleśników.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót