Mąka razowa żytnia typ 2000 1kg Bio
cena: 6,20 PLN (netto: 5,89 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.020
Cena za jednostkę wagi/objętości: 6.20 PLN
Żyto to roślina z rodziny wiechlinowatych wywodząca się z Azji, najprawdopodobniej z Anatolii. Zaczęto je tam uprawiać około 4000 lat temu. Do Europy przywędrowało ok. 700 r. p.n.e. Plemiona germańskie zaczęły wykorzystywać je jako zboże chlebowe, potem jego uprawę podjęli Słowianie i Celtowie.
Mąka razowa żytnia, choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 12 g/100 g), błonnik (6,4 g), potas (530 mg), fosfor (373 mg), wapń (64 mg) i żelazo (3,7 mg), a także witaminy E i z grupy B. Żyto zawiera także fluor, który wzmacnia szkliwo zębów.
Medycyna chińska przypisuje żytu naturę termiczną neutralną i smak gorzki. Ma wpływać zdrowotnie na wątrobę, woreczek żółciowy i śledzionę-trzustkę, usuwać nadmiar wilgoci, zwiększać siłę i odporność, oczyszczać i odbudowywać naczynia krwionośne, wzmacniać strukturę paznokci, włosów i kości. Tradycyjnie w Europie pełne ziarno żyta stosowano do leczenia serca (było remedium na płytki miażdżycowe w naczyniach krwionośnych).
mąka żytnia razowa lub pytlowa
czosnek
młode buraki ćwikłowe
botwinka
koper
śmietana
Mąkę wymieszaj z ciepłą wodą dokładnie, tak by nie było grudek, dodaj odrobinę utartego czosnku i pozostaw w cieple na 2 dni.
Buraki ugotuj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce lub pokrój w paseczki. Pokrojone buraki zalej zakiszonym żurem i zostaw na noc.
Chłodnik przygotuj z żuru z burakami, ugotowanej i pokrojonej botwinki, posiekanego kopru. Dopraw śmietaną.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót