Mąka razowa jęczmienna 500g Bio
cena: 3,80 PLN (netto: 3,61 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.520
Cena za jednostkę wagi/objętości: 7.60 PLN
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Mąka jęczmienna powstaje z przemiału ziarna jęczmienia. Była podstawą wyżywienia w Szkocji i północnej Anglii na długo przed tym, jak zaczęto tam uprawiać pszenicę. Niegdyś z mąki jęczmiennej wypiekano chleb, ale z uwagi na małą zawartość glutenu pieczywo takie jest ciężkie i zbite. Można jednakże dodawać ją do wypieku chleba pszennego lub żytniego na zakwasie, co wzbogaci smak i walory odżywcze takiego pieczywa.
Choć nieco uboższa pod względem wartości odżywczych niż pełne ziarno, mąka jęczmienna i tak zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 10 g/100 g), błonnik (11 g), potas (223 mg), fosfor (333 mg), magnez (143 mg), wapń (23 mg) i żelazo (1,4 mg), a także witaminy z grupy B. Jęczmień ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Medycyna chińska przypisuje jęczmieniowi naturę ochładzającą, a smak słodki i słony. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, regulować pracę żołądka i wzmacniać jelita, budować krew i płyny Yin, korzystnie wpływać na pęcherzyk żółciowy i nerwy. Wartości lecznicze jęczmienia uznaje także medycyna konwencjonalna. Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika zboże to przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
(z tej porcji wychodzi ok. 13 dużych pierogów z placków o średnicy 10 cm)
ciasto:
1 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
1 szkl. mąki jęczmiennej
2-3 czubate łyżeczki majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
½ łyżeczki soli
szczypta kurkumy
¼ szkl. oleju
farsz:
50 dag kiszonej kapusty
20 dag białej kapusty
2 większe cebule
1 marchew
listek laurowy
3 kulki ziela angielskiego
olej do smażenia
Wymieszaj w misce mąkę pszenną, mąkę jęczmienną, majeranek, słodką paprykę, sól, kurkumę, dodaj olej i starannie wymieszaj ciasto łyżką, by nie było grudek. Dodaj ½ szklanki zimnej wody, kilkoma ruchami zagnieć miękkie i luźne ciasto. Wychodzi lepkie, ale takie powinno być. Schłodź je w lodówce; zgęstnieje w trakcie przygotowywania farszu.
Kapustę kiszoną zalej niewielką ilością wrzątku (na wysokość ok. 2 cm), dodaj listek laurowy, ziele angielskie i gotuj ok. 30 min. Cebulę zeszklij na oleju, marchew drobno pokrój lub zetrzyj na tarce, białą kapustę poszatkuj. Dodaj do gotującej się kapusty cebulę, marchew i białą kapustę. Gotuj do miękkości pilnując, czy woda nie wyparowała. Po ugotowaniu dokładnie wystudź kapustę i odciśnij ją na sitku.
Wałkuj z ciasta placki o grubości ok. 4 mm, wycinaj duże koła (np. od miseczki), kładź dwie łyżki farszu, składaj do siebie brzegi i przyciskaj je widelcem. Piecz w nagrzanym piekarniku do lekkiego zrumienienia spodów na blaszce wysypanej delikatnie mąką.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót