Mąka pszenna graham typ 1850 1kg Bio
cena: 8,30 PLN (netto: 7,89 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Bio Babalscy
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.020
Cena za jednostkę wagi/objętości: 8.30 PLN
Mąka razowa pszenna Graham uzyskiwana jest z przemiału pełnego ziarna pszenicy. W trakcie jej produkcji bielmo, zarodek i otręby są rozdzielane. Bielmo jest drobno mielone na zwykłą białą mąkę, po czym dodaje się do niego grubo zmielone pozostałe części ziarna. Gotowy produkt zawiera około 83% bielma, 14,5% otrąb i 2,5% zarodków. Nazwa tej mąki pochodzi od nazwiska amerykańskiego pastora Sylvestra Grahama, jednego z pierwszych propagatorów zdrowego odżywiania. Uważał on otręby za lekarstwo na złe nawyki żywieniowe. Według obecnie stosowanego podziału na typy, mąka Grahama to mąka typu 1850. Jej ważną zaletą jest niska kwasowość, dzięki czemu nie podrażnia błony śluzowej żołądka i jest lżej strawna od mąki z pełnego przemiału.
Pszenica pochodzi z południowo-zachodniej i środkowej Azji. Oprócz jęczmienia jest najstarszym zbożem chlebowym uprawianym od co najmniej 6 tysięcy lat. W postaci pełnego ziarna jest pokarmem wartościowym, bogatym w związki mineralne. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy.
Medycyna chińska przypisuje pszenicy lecznicze właściwości związane z jej ochładzającą naturą oraz smakiem słodkim i słonym. Ma więc stymulować pracę nerek, odbudowywać płyny Yin, jako jeden z nielicznych pokarmów oddziaływać bezpośrednio na ciało i duszę. Ponieważ ma wyciszać i koncentrować umysł, stosowana bywa przy palpitacjach, bezsenności, nerwowości, problemach związanych z menopauzą czy braku stabilności emocjonalnej. Ma pobudzać wzrost oraz budowę tkanki tłuszczowej, dlatego zalecana jest dzieciom i osobom o wątłej budowie, nie wskazana zaś dla osób otyłych i z nowotworami lub guzami. Stosowana też jest w przypadkach biegunki, potów nocnych, ma łagodzić pragnienie, nawilżać spierzchnięte usta i wysuszone gardło.
owoce sezonowe (truskawki, śliwki, jabłka)
½ kg mąki Graham (typ 1850)
½ szkl. oliwy/ oleju
½ szkl. wody
1-2 łyżki słodu (lub miodu lub ciemnego cukru)
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia lub sody
Owoce oczyść i pokrój na kawałki. Mąkę wymieszaj z tłuszczem, wodą, słodem, cynamonem i proszkiem do pieczenia. Ciasto podziel na 2 kawałki i rozwałkuj. Blachę posmaruj oliwą. Na pierwszą warstwę ciasta połóż owoce i przykryj drugim kawałkiem. Piecz 30-40 minut w temperaturze 200-220 stopni C.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót