Mąka orkiszowa razowa 1kg typ 2000 Bio
cena: 14,00 PLN (netto: 13,30 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 1.000Masa brutto: 1.050
Cena za jednostkę wagi/objętości: 14.00 PLN
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i duch, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Mąka orkiszowa wytwarzana jest z przemiału pełnego ziarna pszenicy orkiszowej, uważanej za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż. Doskonale nadaje się do wypieku ciasta i chlebów o przyjemnym, lekko orzechowym aromacie.
Mąka orkiszowa awiera cenne białko (ok. 12,5 g/100 g), w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, rozpuszczalny w wodzie błonnik (4 g), który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm, witaminy A, B1, B2, B6, D, E, oraz aż 2% składników mineralnych, z których wyróżnia się kwas krzemowy, istotny dla kondycji dla skóry, włosów i paznokci oraz aktywności mózgu i możliwości koncentracji, a także cynk korzystnie wpływający na wątrobę. Występuje w niej także bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na stan serca i układu krążenia. Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię.
Medycyna chińska przypisuje orkiszowi naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
500 g szpinaku
250 g białego tofu
2 ząbki czosnku
mielona gałka muszkatołowa
sól, pieprz
mąka orkiszowa
Szpinak wypłucz i gotuj kilka minut z solą w minimalnej ilości wody, do jej odparowania. Następnie dokładnie zmiksuj razem z tofu, czosnkiem i przyprawami, po czym stopniowo dosypuj mąkę orkiszową sprawdzając konsystencję ciasta (powinno być dość luźne, kleić się do łyżki).
W międzyczasie w garnku zagotuj posoloną wodę oraz przygotuj kubek z zimną wodą i łyżkę do nakładania klusek. Nabieraj łyżką ciasto, tak ok. 1/3 łyżki, i kładź do wrzątku. Po każdej klusce mocz łyżkę w kubku z zimną wodą. Kluski po 4-5 minutach są gotowe. Wyjmij je z wrzątku cedzakiem i wrzuć kolejną partię. Kluski można też odgrzewać na oleju. Kiedy się przypieką, mają smaczną, chrupiącą skórkę.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót