Mąka orkiszowa 1kg typ 1850 Bio Babalscy
cena: 14,50 PLN (netto: 13,78 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: szt
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i duch, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Mąka orkiszowa wytwarzana jest z przemiału pełnego ziarna pszenicy orkiszowej, uważanej za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż. Doskonale nadaje się do wypieku ciasta i chlebów o przyjemnym, lekko orzechowym aromacie.
Mąka orkiszowa awiera cenne białko (ok. 12,5 g/100 g), w którym zawarte są wszystkie istotne dla człowieka aminokwasy, rozpuszczalny w wodzie błonnik (4 g), który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm, witaminy A, B1, B2, B6, D, E, oraz aż 2% składników mineralnych, z których wyróżnia się kwas krzemowy, istotny dla kondycji dla skóry, włosów i paznokci oraz aktywności mózgu i możliwości koncentracji, a także cynk korzystnie wpływający na wątrobę. Występuje w niej także bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływających na stan serca i układu krążenia. Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię.
Medycyna chińska przypisuje orkiszowi naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
½ l ciepłej wody
łyżeczka soli
50 g drożdży
½ łyżeczki kakao
łyżeczka miodu
40 g masła lub oliwy z oliwek
¼ łyżeczki anyżu
½ kg mąki orkiszowej
Zmieszaj wodę, sól, kakao i drożdże. Dodaj miód i masło (oliwę), dobrze wymieszaj drewnianą łyżką, dosyp mąkę i anyż. Wyrób ciasto, które potem odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
Z ciasta uformuj wałek, odrywaj po kawałku i ulep bułeczki (np. 8 dużych bułek). Zostaw je jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia, potem na każdej bułce nożem zrób nacięcie w kształcie gwiazdy. Wstaw bułki do pieca rozgrzanego do 200 stopni i piecz 8 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 160 stopni i trzymaj bułki w piecu jeszcze 15-25 minut (w zależności od piekarnika).
(źródło: zpierwszegotłoczenia.pl)
Brak opinii
powrót