Mąka migdałowa 300g Bio
cena: 33,90 PLN (netto: 31,19 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HiszpaniaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.300Masa brutto: 0.303
Cena za jednostkę wagi/objętości: 89.33 PLN
Migdał zwyczajny to drzewo dorastające do 30 m wysokości. Jest jednym z najwcześniej udomowionych drzew Starego Świat. Pochodzi z Dalekiego Wschodu, obecnie uprawia się go w basenie Morza Śródziemnego. W niektórych krajach europejskich zwyczajowo obdarowuje się gości weselnych kandyzowanymi lub cukrzonymi migdałami.
Mąka z migdałów jest produkowana poprzez staranne rozdrobnienie nasion migdałowca. Stosujemy ją do zagęszczania zup, sosów, past i pasztetów, jako składnik ciast i chlebów. Jest bardzo często wykorzystywana w diecie wegetariańskiej z uwagi na cenne właściwości pokarmowe. Podobnie jak migdały jest bardzo odżywcza i zawiera spore ilości białka (ok. 20%), 40-60% tłuszczu (głównie nienasycone kwasy tłuszczowe), witaminy A i z grupy B, oraz składniki mineralne: potas (728 mg/ 100 g), fosfor (560 mg), wapń (242 mg) i żelazo (ok. 3 mg).
Medycyna chińska przypisuje migdałom naturę lekko ogrzewającą oraz właściwości łagodzące kaszel i nawilżające jelita – przy chorobach płuc zalecany jest napój migdałowy przygotowany z migdałów zmielonych na mąkę i wody. To jedyne orzechy alkalizujące krew. Ajurweda uznaje je za jedne z najlepszych orzechów ożywiających intelekt, ducha i zdolności reprodukcyjne.
1 szkl. mąki migdałowej
3 szkl.
2 łyżki kakao
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
syrop ryżowy lub inny „słodzik”
Mąkę migdałową wymieszaj z wodą i zagotuj na wolnym ogniu. Dodaj kakao, siemię oraz syrop ryżowy dosładzając całość do smaku.
Brak opinii
powrót