Kasza jaglana 500g Bio
cena: 7,90 PLN (netto: 7,51 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 15.80 PLN
Skład: obłuszczona kasza jaglana*.
Proso to jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już od 8 tysięcy lat. Pochodzi z Azji; w Chinach ok. 5 tysięcy lat p.n.e. była tak ważnym pokarmem, że uważano ją za roślinę świętą.
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jej głównym składnikiem energetycznym jest lekkostrawna skrobia (ok. 65 %). Nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest zasadotwórcza – doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez (114 mg), fosfor (285 mg), potas (195 mg). Zawiera sporo białka (ok. 14 g) i ma bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, który tylko w niewielkich ilościach występuje w roślinach strączkowych. Dlatego dobrym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie tej kaszy z fasolą, grochem albo soją.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma smak słodki i słony; wzmacnia żołądek, śledzionę-trzustkę oraz nerki, ma działanie moczopędne i stymuluje produkcję płynów w organizmie. Monodiety z kaszy jaglanej działają jak lekarstwo na przewód pokarmowy – odbudowują błonę śluzową żołądka, leczą nadkwasotę.
Proso to jedna z najstarszych roślin uprawnych, znana już od 8 tysięcy lat. Pochodzi z Azji; w Chinach ok. 5 tysięcy lat p.n.e. była tak ważnym pokarmem, że uważano ją za roślinę świętą.
Kasza jaglana to kasza z łuskanego ziarna prosa. Jej głównym składnikiem energetycznym jest lekkostrawna skrobia (ok. 65 %). Nie zawiera glutenu, w związku z tym szczególnie nadaje się dla małych dzieci oraz osób na diecie bezglutenowej. Jest zasadotwórcza – doskonale wpływa na równowagę energetyczną organizmu (zwłaszcza przy spożywaniu dużej ilości pokarmów kwasotwórczych – mięsa, słodyczy). Obfituje w witaminy z grupy B, lecytynę i substancje mineralne: magnez (114 mg), fosfor (285 mg), potas (195 mg). Zawiera sporo białka (ok. 14 g) i ma bardzo korzystny skład aminokwasów, głównie z uwagi na tryptofan, który tylko w niewielkich ilościach występuje w roślinach strączkowych. Dlatego dobrym zestawieniem pod względem pełnowartościowego białka jest połączenie tej kaszy z fasolą, grochem albo soją.
Według medycyny chińskiej kasza jaglana ma smak słodki i słony; wzmacnia żołądek, śledzionę-trzustkę oraz nerki, ma działanie moczopędne i stymuluje produkcję płynów w organizmie. Monodiety z kaszy jaglanej działają jak lekarstwo na przewód pokarmowy – odbudowują błonę śluzową żołądka, leczą nadkwasotę.
Kasza jaglana jest bardzo delikatna i łatwostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego szczególnie poleca się ją dzieciom. Gotuje się ją na małym ogniu 20-30 minut w trzy razy większej ilości wody. Jeżeli chcemy otrzymać kaszę bardziej sypką używamy dwukrotnej ilości wody w stosunku do ilości ziarna, gotujemy przez 5 minut i następnie wstawiamy do piekarnika (wystarczy na 120-140 stopni).
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót