Kasza gryczana 500g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.510
Cena za jednostkę wagi/objętości: 16.00 PLN
Skład: gryka nie prażona przełamana*
Gryka właściwie nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Zaczęto ją uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach północnych Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII-XIV w. jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy. W Indiach traktowana jest jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów.
Z gryki wytwarza się kaszę gryczaną, przez stulecia będąca jednym z podstawowych produktów żywieniowych na ziemiach polskich, gdzie trafiła wraz z najazdem Tatarów. Kasza gryczana niepalona to nasiona gryki pozbawione niejadalnej łuski ręcznie, nie palone. Nasiona mają lekko orzechowy smak. Zawierają około 13% białek zbliżonych wartością do białka roślin strączkowych (w tym aminokwasy egzogenne), ponad 10% błonnika, oraz między innymi żelazo (2 mg/100 g), magnez (231 mg), witaminy z grupy B oraz czterokrotnie więcej rutyny (uszczelnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki) niż kasza gryczana palona. Nie zawierają glutenu.
Medycyna chińska przypisuje gryce smak słodki. Ma oczyszczać i wzmacniać jelita oraz poprawiać apetyt. Dzięki rutynie ma wzmacniać naczynia włosowate i krwionośne, obniżać ciśnienie krwi, zwiększać obwodowe krążenie w kończynach, a także działać jako antidotum na działanie promieniowania. Odwar z kaszy pomaga przy biegunkach oraz ogranicza zbyt obfite miesiączkowanie.
Gryka właściwie nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych. Występuje w klimacie umiarkowanym. Pochodzi ze wschodniej i środkowej Azji. Zaczęto ją uprawiać ok. 2000 r. p.n.e. w górskich rejonach północnych Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszechniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII-XIV w. jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy. W Indiach traktowana jest jako zboże chlebowe, w Chinach i Japonii mąka gryczana jest podstawową mąką lub dodatkiem do produkcji makaronów.
Z gryki wytwarza się kaszę gryczaną, przez stulecia będąca jednym z podstawowych produktów żywieniowych na ziemiach polskich, gdzie trafiła wraz z najazdem Tatarów. Kasza gryczana niepalona to nasiona gryki pozbawione niejadalnej łuski ręcznie, nie palone. Nasiona mają lekko orzechowy smak. Zawierają około 13% białek zbliżonych wartością do białka roślin strączkowych (w tym aminokwasy egzogenne), ponad 10% błonnika, oraz między innymi żelazo (2 mg/100 g), magnez (231 mg), witaminy z grupy B oraz czterokrotnie więcej rutyny (uszczelnia naczynia krwionośne i neutralizuje wolne rodniki) niż kasza gryczana palona. Nie zawierają glutenu.
Medycyna chińska przypisuje gryce smak słodki. Ma oczyszczać i wzmacniać jelita oraz poprawiać apetyt. Dzięki rutynie ma wzmacniać naczynia włosowate i krwionośne, obniżać ciśnienie krwi, zwiększać obwodowe krążenie w kończynach, a także działać jako antidotum na działanie promieniowania. Odwar z kaszy pomaga przy biegunkach oraz ogranicza zbyt obfite miesiączkowanie.
Gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną i serem
8 listków kapusty włoskiej
4 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
100 g białego sera twarogowego
400 g pomidorów
1 szkl. bulionu warzywnego
2 cebule
4 łyżki stołowe oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Włóż do niej liście kapusty i blanszuj przez 5 minut. Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju przyrumień cebulę. Połowę cebuli dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej. Do pozostałej na patelni cebuli dodaj obrane pomidory wraz z bulionem. Całość dopraw do smaku, gotuj chwilę mieszając od czasu do czasu, po czym zdejmij z ognia.
Do kaszy i cebuli dodaj pokruszony twaróg, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na liście i zawijaj gołąbki. Ułóż je w garnku i zalej sosem pomidorowym. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
(źródło: niam.pl)
8 listków kapusty włoskiej
4 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
100 g białego sera twarogowego
400 g pomidorów
1 szkl. bulionu warzywnego
2 cebule
4 łyżki stołowe oleju
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
W dużym garnku zagotuj lekko posoloną wodę. Włóż do niej liście kapusty i blanszuj przez 5 minut. Wyjmij je i pozostaw do ostygnięcia.
Na rozgrzanym oleju przyrumień cebulę. Połowę cebuli dodaj do ugotowanej kaszy gryczanej. Do pozostałej na patelni cebuli dodaj obrane pomidory wraz z bulionem. Całość dopraw do smaku, gotuj chwilę mieszając od czasu do czasu, po czym zdejmij z ognia.
Do kaszy i cebuli dodaj pokruszony twaróg, dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Farsz nakładaj na liście i zawijaj gołąbki. Ułóż je w garnku i zalej sosem pomidorowym. Zagotuj i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez 10 minut.
(źródło: niam.pl)
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót