Kamut 400g Bio
cena: 14,90 PLN (netto: 14,16 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: FrancjaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 28.75 PLN
Kamut to pradawna odmiana pszenicy uprawiana w starożytnym Egipcie – tak właśnie Egipcjanie nazywali to zboże. Około 2000 lat temu został prawie całkowicie wyparty przez inne odmiany, jednak rolnicy z tego regionu uprawiali go aż do połowy XX w., ceniąc jego bogaty smak. Historia ponownego odkrycia tej odmiany po II wojnie światowej związana jest z amerykańskim lotnikiem, który przywiózł do kraju ojczystego kilka niezwykłych, dużych ziaren jako pamiątkę z wyprawy do Egiptu. Miały one być odkryte w krypcie grobowej egipskiego faraona, jednak najpewniej zostały zakupione na kairskim bazarze. Tak czy inaczej jest to z pewnością jedna z najstarszych odmian pszenicy uprawianej przez człowieka.
Kamut posiada wiele tych samych właściwości co pszenica, jednak ma znacznie mniej substancji alergizujących. Badania wykazały, że u około dwóch trzecich osób uczulonych na zwykłą pszenicę po spożyciu tej odmiany występują słabsze reakcje alergiczne, lub nawet wcale się ich nie obserwuje. Ziarna kamutu są dwukrotnie większe od ziaren zwykłej pszenicy i są bogatsze w tłuszcze nienasycone i białka. Ma delikatniejszy smak, jest pożywieniem bogatym i sycącym. Z uwagi na to wykorzystywany bywa do przyrządzania potraw dla niemowląt i małych dzieci. Ponieważ ma twardą i grubą powłokę, w odpowiednich warunkach może być przechowywany przez wiele lat, nie tracąc przy tym wartości odżywczych.
2 szkl. namoczonych ziaren kamutu (lub innej odmiany pszenicy)
6 szkl. wody
2 średnie rzepy pokrojone w kostkę
½ cebuli pokrojonej w kostkę (opcjonalnie)
13 cm glonu wakame, namoczonego i pokrojonego
1 ząbek drobno posiekanego czosnku
1–1½ łyżeczki cząbru½ łyżeczki soli morskiej
Wodę i pszenicę doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 2 godziny (do rozklejenia ziarna). Dodaj rzepę, cebulę, wakame i sól. Gotuj przez 30 minut. Dodaj czosnek i cząber i gotuj jeszcze 15 minut. Wystarcza na 6–8 porcji.
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Brak opinii
powrót