Jęczmień bezłuskowy 500g Bio
cena: 5,50 PLN (netto: 5,23 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.505
Cena za jednostkę wagi/objętości: 11.00 PLN
Skład: jęczmień bezłuskowy*.
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Jęczmień bezłuskowy to jedno z najbardziej odżywczych zbóż. Jest odmianą zwykłego jęczmienia naturalnie pozbawioną niestrawnej dla człowieka łuski. Będąc pełnym ziarnem zawiera cenne składniki pokarmowe, zwłaszcza błonnik i otręby. 100 g jęczmienia bezłuskowego zawiera 64 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 12,8 g białka (w tym lizynę), 12,8 g błonnika oraz 676 mg potasu. Ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jęczmień to rodzaj zboża z rodziny wiechlinowatych, wywodzący się ze stref umiarkowanych półkuli północnej. Najstarsze dowody na uprawę jęczmienia pochodzą z Bliskiego Wschodu i są datowane na VII tysiąclecie p.n.e.
Jęczmień bezłuskowy to jedno z najbardziej odżywczych zbóż. Jest odmianą zwykłego jęczmienia naturalnie pozbawioną niestrawnej dla człowieka łuski. Będąc pełnym ziarnem zawiera cenne składniki pokarmowe, zwłaszcza błonnik i otręby. 100 g jęczmienia bezłuskowego zawiera 64 g węglowodanów, 16 g tłuszczu, 12,8 g białka (w tym lizynę), 12,8 g błonnika oraz 676 mg potasu. Ma najniższy ze wszystkich zbóż indeks glikemiczny – o 2/3 niższy od indeksu pszenicy, co jest ważną informacją dla diabetyków i osób walczących z nadwagą (produkty o wysokim indeksie glikemicznym sprzyjają tyciu). Ponieważ występujący w nim gluten ma inną strukturę, często mogą go spożywać osoby, u których występują reakcje alergiczne na pszenicę.
Dzięki wysokiej zawartości rozpuszczalnego błonnika przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu i zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób wieńcowych. Korzyści ze spożywania jęczmienia są tak znaczne, że Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała oświadczenie, że zawarty w jęczmieniu betaglukan (błonnik rozpuszczalny) zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób serca.
Jak każde pełne ziarno jęczmień bezłuskowy wymaga dłuższego gotowania (godzina lub dłużej), jednak wcześniejsze namoczenie (8-10 godzin) skraca ten czas o połowę. Należy gotować go w dużej ilości wody – 1 porcja ziarna w 3-4 porcjach wody. Można też przygotować go „babcinym sposobem”: namoczone ziarno zagotować, potem gotować pod przykryciem przez 5 minut, a następnie szczelnie przykryte i owinięte ręcznikiem lub kocem naczynie odstawić w ciepłe miejsce (np. zapakować pod kołdrę) na 1-2 godziny. Jęczmień wchłonie wodę i stanie się miękki.
Ugotowany jęczmień bezłuskowy można dodawać do zup, duszonych warzyw, sałatek, co znacznie podniesie wartość odżywczą tych potraw, a nadmiar przechowywać do tygodnia w lodówce w szczelnym pojemniku, ewentualnie zamrozić.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót