Imbir kandyzowany 100g Bio
cena: 7,90 PLN (netto: 7,27 PLN) stara cena: 7,90 PLN
do koszyka
Kraj pochodzenia: Rolnictwo ekologiczneProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.100
Cena za jednostkę wagi/objętości: 79.00 PLN
Imbir to jedna z najstarszych roślin uprawnych, uprawiano go już 3000 lat temu w Azji, gdzie od wieków traktowany jest jako kluczowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo. Znany był również na Bliskim Wschodzie i w południowej Europie. Portugalczycy przewieźli go do Afryki, a Hiszpanie do Indii Zachodnich.
Imbir zawiera olejek eteryczny – zingiberol, który nadaje mu intensywny, oryginalny aromat. Za jego palący i lekko gorzki smak odpowiadają substancje żywicowe – gingerol i zinferon. Wszystkie te związki wpływają na jego wyjątkowo lecznicze właściwości. Imbir ułatwia trawienie: pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego, działa żółciopędnie i rozkurczowo, przynosi natychmiastową ulgę przy wzdęciach. Łagodzi mdłości – przeciwdziała wymiotom, jest składnikiem leków przeciw chorobie lokomocyjnej. Zmniejsza zlepianie płytek krwi, dzięki czemu chroni przed tworzeniem się zakrzepów i reguluje poziom cholesterolu. Ma właściwości rozgrzewające, leczy przeziębienia. Leczy migreny – jego regularne stosowanie zmniejsza ilość ataków. Odkaża jamę ustną, leczy infekcje błony śluzowej (warto nim płukać bolące gardło). Odrobina imbiru w kawie niweluje jej szkodliwe właściwości.
Według medycyny chińskiej imbir należy do żywiołu Metalu – smaku ostrego, który wspomaga pracę płuc i jelita grubego, wznieca ogień w ciele i pobudza organy płciowe. Jest uznawany za afrodyzjak.
Brak opinii
powrót