Fasola w pomidorach 440g Bio
cena: 9,50 PLN (netto: 9,03 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Primavika
Atest:
PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.440Masa brutto: 0.720
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.59 PLN
Fasola to bardzo cenne warzywo. Jest bogatym źródłem białka roślinnego (21,4-25,5 %) o wysokiej wartości biologicznej. Poza tym w nasionach znajduje się dużo składników odżywczych – potas (1795 mg/100 g), magnez (190 mg), wapń (240 mg), mangan, żelazo (10,4 g), kobalt, fosfor (301 mg), fluor, karoteny, witamina C i witaminy z grupy B. Medycyna chińska przypisuje fasoli naturę ochładzającą, a smak słodki. Ma działać korzystnie na wątrobę i płuca, upiększająco na skórę oraz zwiększać ilość płynów Yin. Białko tych roślin ma sprzyjać regulowaniu poziomu cukru, wody i innych czynników metabolizmu, pobudzać wzrost i rozwój ciała oraz mózgu, wzmacniać seksualność i wspomagać pracę nerek. Nieprzypadkowo fasola jest warzywem przypisanym przemianie Wody, której narządami są właśnie nerki.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Medycyna chińska przypisuje pomidorom naturę bardzo ochładzającą i smak słodki oraz kwaśny. Mają wzmacniać żołądek, oczyszczać wątrobę i krew oraz generalnie usuwać z organizmu toksyny, dlatego stosuje je w przypadku braku apetytu, do leczenia niestrawności i anoreksji, a także wysokiego ciśnienia.
Brak opinii
powrót