Fasola czarna 400g Bio
cena: 6,80 PLN (netto: 6,46 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: ChinaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.440
Cena za jednostkę wagi/objętości: 17.00 PLN
Fasola pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Indianie uprawiali wiele jej odmian, dziś jest ich ponad czterysta. Po odkryciu Ameryki przywieziono ją do Hiszpanii i Portugalii, skąd rozpowszechniła się na cały świat. W niektórych krajach Europy fasola była tak ważna, że jej kradzież karano śmiercią. Ze względu na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie grupy odmian fasoli: odmiana włóknista – przeznaczona na suche nasiona, oraz odmiana bezwłóknista – fasola szparagowa.
Czarna fasola jest najbardziej znana w kuchni latynoamerykańskiej, gdzie stanowi ważny składnik meksykańskich potraw. Ceni się ją także i często jada w krajach azjatyckich. Podobnie jak wszystkie strączkowe jest bogatym źródłem białka (prawie 22 g/100 g) i błonnika (15 g), zawiera także potas (1483 mg), fosfor (352 mg), magnez (171 mg), wapń (123 mg) i żelazo (5 mg). Świetna jako dodatek do zup, sałatek , doskonale komponuje się z ostrymi przyprawami w pastach oraz w daniach z kukurydzą. Można z niej sporządzić smaczną zupę rozgotowując fasolę w warzywnym wywarze i doprawiając ostrymi przyprawami.
Medycyna chińska przypisuje fasoli czarnej naturę ciepłą, a smak słodki. Ma wpływać korzystnie na nerki i funkcje rozrodcze, działać moczopędnie i odbudowywać płyny Yin. Wywar z czarnej fasoli (zob. Przepisy) ma działać skutecznie w przypadkach chrypy, zapalenia krtani, kamieni nerkowych, moczenia się, problemów z oddawaniem moczu oraz uderzeń gorąca podczas menopauzy.
Skiełkowanie fasoli (namoczenia na ok. 12 godzin lub nawet dłużej) zwiększa i tak już znaczącą zawartość witamin, a także czyni ją łatwiej strawną. Fasola czarna to świetny dodatek do zup, sałatek , doskonale komponuje się z ostrymi przyprawami w pastach oraz w daniach z kukurydzą. Można z niej sporządzić smaczną zupę rozgotowując fasolę w warzywnym wywarze i doprawiając ostrymi przyprawami.
Przepis na wywar z czarnej fasoli (dolegliwości nerkowe, uderzenia gorąca)
1 szklankę fasoli czarnej gotować przez godzinę na wolnym ogniu w 5 szklankach wody. Wywar odcedzić i pić pół szklanki kilka razy dziennie, przed posiłkami. Odcedzoną fasolę dogotować i wykorzystać do innych potraw.
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Czarna fasola w aromatycznym sosie w stylu indyjskim
ok. 100 g ugotowanej czarnej fasoli
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku w proszku albo w płatkach
1 malutka papryczka chili suszona lub ok. 2 szczypty chili w proszku
2 łyżki pomidorów w proszku
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki kuminu
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki ajwain'u (aidżwan, kminek koptyjski)
½ łyżeczki ziaren kopru włoskiego
2 gwiazdki anyżu gwiaździstego
1 łyżeczka ghee (masło klarowane) lub oliwy
½ szkl. wody
W rondelku rozgrzej ghee lub oliwę, dodaj cebulę pokrojoną w piórka, chwilę podduś. Dodaj wszystkie przyprawy, czosnek, pomidory, rozkruszoną papryczkę chili, znów podduś uważając, by się nie przypaliły. Wlej wodę, dodaj ugotowaną fasolę, zagotuj. Zmniejsz ogień i duś ok. 15 min. do miękkości cebuli. Porcja na 2 osoby.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót