Fasola Kidney 400g Bio
cena: 8,90 PLN (netto: 8,46 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: ChinaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 22.25 PLN
Fasola pochodzi z Ameryki Południowej i Środkowej. Indianie uprawiali wiele jej odmian, dziś jest ich ponad czterysta. Po odkryciu Ameryki przywieziono ją do Hiszpanii i Portugalii, skąd rozpowszechniła się na cały świat. W niektórych krajach Europy fasola była tak ważna, że jej kradzież karano śmiercią. Ze względu na wewnętrzną budowę strąka odróżniamy dwie grupy odmian fasoli: odmiana włóknista – przeznaczona na suche nasiona, oraz odmiana bezwłóknista – fasola szparagowa.
Fasola kidney (nerkowata) ma dość duże, czasami czerwone lub brązowe ziarna, które po ugotowaniu mają mączystą konsystencję i lekko słodkawy smak. Pochodzi z centralnej Afryki. Jest doskonałym składnikiem potraw z ryżu, kukurydzy, kasz, orzechów, grzybów, pieczywa i serów.
Fasola jest bardzo cennym warzywem. Jest najbogatszym źródłem białka roślinnego (21,4-25,5 %) o wysokiej wartości biologicznej. Poza tym w nasionach znajduje się dużo soli mineralnych – sód, potas, magnez, wapń, mangan, żelazo, kobalt, fosfor, fluor, karoteny, witamina C i witaminy z grupy B.
Medycyna chińska przypisuje fasoli kidney naturę ochładzającą, a smak słodki. Ma działać moczopędnie i zwiększać ilość płynów Yin, dlatego stosuje się ją w leczeniu obrzęków i opuchlizny.
150 g orzeszków ziemnych
1 pęczek dymk200 g selera (bulwy)
2 ziemniaki
1 łyżka oleju arachidowego
500 g pomidorów
800 g fasoli kidney z puszki lub wcześniej ugotowanej
3 łyżki cząbru
½ pęczku kolendry lub natka pietruszki
5 kropli tabasco
sól, pieprz biały mielony
Połowę orzeszków drobno zmiel, a resztę lekko upraż na patelni bez dodatku tłuszczu. Dymkę oraz selera pokrój na talarki o grubości 1 cm. Ziemniaki pokrój w drobną kostkę. W garnku podgrzej olej arachidowy i podduś na nim warzywa. Dodaj mielone orzechy i całość krótko podduś. Dodaj pomidory oraz ewentualnie trochę bulionu warzywnego i całość zagotuj. Dodaj zioła i gotuj całość na niewielkim płomieniu około 20 minut. Dodaj fasolę (jeśli z puszki odsącz ją na sicie) i podgrzewaj całość przez 5 minut. Dopraw zupę na ostro solą, pieprzem i tabasco. Liście kolendry lub natkę pietruszki drobno posiekaj i domieszaj do zupy. Przed podaniem posyp całość uprażonymi orzeszkami ziemnymi.
(źródło: książka-kucharska.pl)
Brak opinii
powrót