Fasola Adzuki 400g Bio
cena: 8,60 PLN (netto: 8,17 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: ChinyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 0.410
Cena za jednostkę wagi/objętości: 21.50 PLN
Drobna, czerwona fasolka adzuki, nazywana też czerwoną soją, jest powszechnie uprawiana we wschodniej Azji. Badania wykazały, że udomowiono ją na obszarze Himalajów. Dziś jest powszechnie stosowana w kuchni azjatyckiej, a zwłaszcza japońskiej.
Pomimo wysokiej zawartości białka (22 g/100 g) należy do lżej strawnych roślin strączkowych (zwłaszcza w postaci kiełków). Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym duże ilości lizyny) poza tryptofanem, dlatego zwłaszcza w połączeniu ze zbożami tworzy pełnowartościowy pokarm. Jest bogatym źródłem potasu (1254 mg), fosforu (381 mg), żelaza (5 mg), wapnia (66 mg), magnezu (127 mg), a także witamin z grupy B, zwłaszcza niacyny (wit. B3) oraz kwasu foliowego (wit. B9). Zawiera też rozpuszczalny błonnik, który przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu.
Medycyna chińska przypisuje jej naturę termiczną neutralną, smak słodko-kwaśny, oraz oddziaływanie na serce, jelito cienkie, nerki oraz nadnercza. Ma osuszać wilgoć, neutralizować toksyny i działać moczopędnie. Z uwagi na te właściwości wykorzystuje ją do leczenia chorób trzustki i nerek, jak również do redukcji masy ciała.
Przepis na wywar wspomagający odchudzanie i leczenie dolegliwości nerkowych
1 szklankę fasolki adzuki gotować przez godzinę na wolnym ogniu w 5 szklankach wody. Wywar odcedzić i pić pół szklanki kilka razy dziennie, przed posiłkami. Odcedzoną fasolkę dogotować i wykorzystać do innych potraw.
(źródło: P. Pitchford, Odżywianie dla zdrowia)
Pasztet z fasolki adzuki i kaszy gryczanej
1 szkl. fasoli adzuki
1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej
pół dużego pora
½ szkl. błyskawicznych płatków owsianych
majeranek
sól
natka pietruszki (suszona lub świeża)
olej do wysmarowania formy
Ugotuj fasolę adzuki i odcedź. Ugotuj kaszę gryczaną w 2 szklankach wody, do odparowania. Podsmaż pora. Wymieszaj, ubij tłuczkiem do ziemniaków lub krótko zmiksuj. Dodaj płatki owsiane. Dopraw majerankiem, solą i natką pietruszki.
Przełóż masę na wysmarowaną olejem formę (np. okrągłą tortownicę – otrzymamy pasztetowe ciasto). Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 st.
(źródło: puszka.pl)
Brak opinii
powrót