Cieciorka w pomidorach 440g Bio
cena: 12,00 PLN (netto: 11,40 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Primavika
Atest:
PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.440Masa brutto: 0.720
Cena za jednostkę wagi/objętości: 27.27 PLN
Ciecierzyca pospolita, inaczej groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka . Potrawom z ciecierzycy od zawsze przypisywano działanie wzmacniające odporność organizmu, a także poprawiające stan włosów i skóry.
Nasiona ciecierzycy są twarde, spoiste, podobne do orzecha. Zawierają dużo białka (21,7 g/100 g) o korzystnym składzie aminokwasowym, błonnika pokarmowego (ok. 18 g) oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również bogate w fosfor (366 mg), potas (875 mg), wapń (105 mg) i magnez (115 mg), występuje w nich większość witamin z grupy B i żelazo (6,2 mg). Medycyna chińska przypisuje ciecierzycy smak słodki. Ma korzystnie wpływać na trzustkę, żołądek i serce.
Pomidory to bogate źródło witaminy C, A i z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też sporo soli mineralnych, np. potasu (280 mg) oraz kwasów organicznych – cytrynowego i jabłkowego, a także kwasu foliowego i nikotynowego. Występujące w nich pektyny (błonnik) wspomagają obniżanie zawartości cholesterolu we krwi. Odkryto w nich również likopen, który jest jednym z najlepszych antyutleniaczy. Przypuszcza się, że antyutleniacze chronią przed wieloma chorobami, a zwłaszcza nowotworami. Medycyna chińska przypisuje pomidorom naturę bardzo ochładzającą i smak słodki oraz kwaśny. Mają wzmacniać żołądek, oczyszczać wątrobę i krew oraz generalnie usuwać z organizmu toksyny, dlatego stosuje je w przypadku braku apetytu, do leczenia niestrawności i anoreksji, a także wysokiego ciśnienia.
Cebula zawiera sole mineralne (najwięcej potasu), białka, olejki lotne oraz witaminy C i z grupy B. Powszechnie uznaje się ją za warzywo poprawiające odporność (stąd domowy syrop z cebuli na przeziębienie), wzmacniające organizm i oczyszczające krew. To także bogate źródło mocnego przeciwnowotworowego bioflawonidu – kwercetyny. Pewne badania wykazały, że spożywanie jednej cebuli dziennie powstrzymuje rozrost złośliwych komórek nowotworowych. Gotowanie nie niszczy skuteczności kwercetyny. Naukowcy z Uniwersytetu Wisconsin-Madison odkryli, że cebule o intensywnym smaku i zapachu hamują sklejanie płytek krwi, a tym samym zmniejszają ryzyko miażdżycy tętnic, choroby wieńcowej, zawału i udaru. Medycyna chińska przypisuje cebuli smak ostry i działanie rozgrzewające. Ma usuwać z naczyń złogi cholesterolowe i tłuszczowe, pomagać w stanach zastoju wątroby.
Brak opinii
powrót