Ciecierzyca w słoiku 340g Bio
cena: 6,70 PLN (netto: 6,16 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: NiemcyProducent: De Rit
Atest:
BCS Oko-Kontrollstelle
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.360Masa brutto: 0.500
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.61 PLN
Skład: ciecierzyca*,woda,sól morska.
Ciecierzyca pospolita, inaczej groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka .Używana jest jako surowiec do kotletów, pasztetów, sałatek, dodatek do warzyw duszonych oraz pasty hummus. Wyrabia się z niej mąkę używaną do sporządzania pakory. Potrawom z ciecierzycy od zawsze przypisywano działanie wzmacniające odporność organizmu, a także poprawiające stan włosów i skóry.
Ciecierzyca pospolita, inaczej groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z zachodniej Azji. Jest bardzo popularna w kuchni krajów basenu Morza Śródziemnego, na Bliskim Wschodzie i w Azji. Należy do najstarszych roślin uprawianych przez człowieka .Używana jest jako surowiec do kotletów, pasztetów, sałatek, dodatek do warzyw duszonych oraz pasty hummus. Wyrabia się z niej mąkę używaną do sporządzania pakory. Potrawom z ciecierzycy od zawsze przypisywano działanie wzmacniające odporność organizmu, a także poprawiające stan włosów i skóry.
Nasiona ciecierzycy są twarde, spoiste, podobne do orzecha. Zawierają dużo białka (21,7 g/100 g) o korzystnym składzie aminokwasowym, błonnika pokarmowego (ok. 18 g) oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Są również bogate w fosfor (366 mg), potas (875 mg), wapń (105 mg) i magnez (115 mg), występuje w nich większość witamin z grupy B i żelazo (6,2 mg).
Medycyna chińska przypisuje ciecierzycy smak słodki. Ma korzystnie wpływać na trzustkę, żołądek i serce.
Ciecierzycę w słoiku można wykorzystać jako dodatek do potraw z ryżu, kasz i makaronu lub bazę do zupy. Jest też gotowym półproduktem do past, np. hummusu.
Najprostsza pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę ze słoika zmiksuj z dobrym olejem lub oliwą. W wersji niskokalorycznej całość lub część oleju zastąp zalewą.
Najprostsza pasta z ciecierzycy
Ciecierzycę ze słoika zmiksuj z dobrym olejem lub oliwą. W wersji niskokalorycznej całość lub część oleju zastąp zalewą.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót