Chrupki orkiszowe z otrąb 100g Bio
cena: 3,80 PLN (netto: 3,61 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.100Masa brutto: 0.120
Cena za jednostkę wagi/objętości: 38.00 PLN
Skład: otręby orkiszowe*70%, razowa mąka orkiszowa*, mąka k
Chrupki orkiszowe z otrąb wytwarzane są z otrąb orkiszowych oraz razowej mąki orkiszowej z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Otręby to produkt naturalny powstający podczas przemiału zbóż, składający się z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają bogactwo składników mineralnych i błonnika, dzięki czemu wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych zarówno przez medycyny ludowe, jak i medycynę konwencjonalną.
Zawarty w otrębach chrom, cynk i mangan kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego jedną z metod profilaktyki i leczenia cukrzycy typu 2 jest dodawanie otrąb do posiłków pacjenta. Otręby są także bogatym źródłem krzemu, któremu część naukowców przypisuje zdolność poprawiania funkcji trzustki. Znajdujący się nich selen ma istotne znaczenie w profilaktyce schorzeń serca, tarczycy i wątroby, a także chorób nowotworowych. Wysoka zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu jelit i wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zaparć. Udowodniono również, że z tych właśnie powodów przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka). Ponieważ otręby w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, powodują uczucie sytości i wykorzystywane są także przy odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że w otrębach występuje również kwas fitynowy, który łatwo gromadzi się w organizmie i odpowiada za uszczuplenie jego zasobów mineralnych, tak więc nadmierne ich spożycie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych.
Otręby orkiszowe wytwarzane są z jednego z najlepszych dla człowieka zbóż – orkisz jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy. Jego otręby zawierają łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm Regulują także pracę przewodu pokarmowego, zwiększają wydalanie kwasów żółciowych oraz cholesterolu z organizmu, dlatego zalecane są osobom zagrożonym miażdżycą i z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Chrupki orkiszowe z otrąb wytwarzane są z otrąb orkiszowych oraz razowej mąki orkiszowej z dodatkiem mąki kukurydzianej.
Otręby to produkt naturalny powstający podczas przemiału zbóż, składający się z zewnętrznej warstwy ziarna. Zawierają bogactwo składników mineralnych i błonnika, dzięki czemu wykorzystywane są w profilaktyce i leczeniu chorób cywilizacyjnych zarówno przez medycyny ludowe, jak i medycynę konwencjonalną.
Zawarty w otrębach chrom, cynk i mangan kontrolują poziom cukru we krwi, dlatego jedną z metod profilaktyki i leczenia cukrzycy typu 2 jest dodawanie otrąb do posiłków pacjenta. Otręby są także bogatym źródłem krzemu, któremu część naukowców przypisuje zdolność poprawiania funkcji trzustki. Znajdujący się nich selen ma istotne znaczenie w profilaktyce schorzeń serca, tarczycy i wątroby, a także chorób nowotworowych. Wysoka zawartość błonnika sprzyja oczyszczaniu jelit i wspomaga regulację pracy układu pokarmowego, zwłaszcza w przypadku zaparć. Udowodniono również, że z tych właśnie powodów przeciwdziałają chorobom układu pokarmowego (nowotworom jelita grubego i żołądka). Ponieważ otręby w dużej mierze są nieprzyswajalne przez organizm, powodują uczucie sytości i wykorzystywane są także przy odchudzaniu.
Należy jednak pamiętać, że w otrębach występuje również kwas fitynowy, który łatwo gromadzi się w organizmie i odpowiada za uszczuplenie jego zasobów mineralnych, tak więc nadmierne ich spożycie może przynieść skutki odwrotne do zamierzonych.
Otręby orkiszowe wytwarzane są z jednego z najlepszych dla człowieka zbóż – orkisz jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy. Jego otręby zawierają łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm Regulują także pracę przewodu pokarmowego, zwiększają wydalanie kwasów żółciowych oraz cholesterolu z organizmu, dlatego zalecane są osobom zagrożonym miażdżycą i z podwyższonym poziomem cholesterolu.
Chrupki orkiszowe z otrąb stanowią lekkostrawną i niskokaloryczną przekąskę o dużych wartościach odżywczych. Można spożywać je samodzielnie lub wykorzystywać jako dodatek do deserów oraz zup i dań przygotowanych na bazie owoców i orzechów.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót