Chrupki kukurydziano ryżowe 50g Bio
cena: 3,50 PLN (netto: 3,33 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.050Masa brutto: 0.060
Cena za jednostkę wagi/objętości: 56.00 PLN
Skład: razowa mąka ryżowa *70%, mąka kukurydziana*29%, sól
Chrupki ryżowo-kukurydziane wytwarzane są z razowej mąki ryżowej i mąki kukurydzianej.
Ryż to roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; witaminy z grupy B oraz 1,9 g tłuszczów nienasyconych. Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.
Ryż brązowy zawdzięcza swoje korzystnie działanie nieusuniętej warstwie otrąb, zawierającej cenne składniki odżywcze (olej przeciwdziałający nadmiarowi cholesterolu, polisacharydy pobudzające odporność i kontrolujące poziom cukru we krwi, gamma-oryzanol wzmacniający krążenie krwi i poprawiający równowagę hormonalną, kwas alfa-lipoidowy wspierający regenerację wątroby, koenzym Q10, lecytyna i inne), na co wskazują liczne badania naukowe. Jedno z takich badań wykazało, że otręby ryżowe mają znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cukru we krwi, co potwierdzałoby zalecenia medycyny wschodnioazjatyckiej, która stosuje pełnoziarnisty ryż do stabilizacji poziomu cukru we krwi, a przez to do leczenia cukrzycy.
Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera też sporo witaminy D, E, A i K, a także
sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, przypisuje się jej duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Uznawana jest także za roślinę leczniczą. Według ajurwedy kukurydza pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Chrupki ryżowo-kukurydziane wytwarzane są z razowej mąki ryżowej i mąki kukurydzianej.
Ryż to roślina bogata w składniki odżywcze, zwłaszcza w formie pełnoziarnistej. Na 100 g części jadalnych zawiera ok. 7 g białka; 33 mg wapnia; 250 mg fosforu; 110 mg magnezu; witaminy z grupy B oraz 1,9 g tłuszczów nienasyconych. Nie zawiera glutenu, dlatego doskonale nadaje się dla osób cierpiących na alergię.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę termiczną neutralną i smak słodki; ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać kojąco na żołądek, oczyszczać z toksyn i wzmacniać energię Qi. Z uwagi na wysoką zawartość witamin z grupy B ryż brązowy ma działać korzystnie na system nerwowy – uspokaja i pomaga zwalczać depresje.
Ryż brązowy zawdzięcza swoje korzystnie działanie nieusuniętej warstwie otrąb, zawierającej cenne składniki odżywcze (olej przeciwdziałający nadmiarowi cholesterolu, polisacharydy pobudzające odporność i kontrolujące poziom cukru we krwi, gamma-oryzanol wzmacniający krążenie krwi i poprawiający równowagę hormonalną, kwas alfa-lipoidowy wspierający regenerację wątroby, koenzym Q10, lecytyna i inne), na co wskazują liczne badania naukowe. Jedno z takich badań wykazało, że otręby ryżowe mają znaczący wpływ na obniżenie wysokiego poziomu cukru we krwi, co potwierdzałoby zalecenia medycyny wschodnioazjatyckiej, która stosuje pełnoziarnisty ryż do stabilizacji poziomu cukru we krwi, a przez to do leczenia cukrzycy.
Kukurydza jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera też sporo witaminy D, E, A i K, a także
sole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, przypisuje się jej duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Uznawana jest także za roślinę leczniczą. Według ajurwedy kukurydza pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Chrupki ryżowo-kukurydziane stanowią lekkostrawną i niskokaloryczną przekąskę o dużych wartościach odżywczych. Można spożywać je samodzielnie lub wykorzystywać jako dodatek do deserów oraz zup i dań przygotowanych na bazie owoców i orzechów.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót