Chrupki kukurydziano orkiszowe 50g Bio
cena: 3,60 PLN (netto: 3,42 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: WłochyProducent: Castagno
Atest:
Bioagricert s.r.l.
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.050Masa brutto: 0.070
Cena za jednostkę wagi/objętości: 56.00 PLN
Chrupki kukurydziano-orkiszowe produkowane są z mąki kukurydzianej Bio i razowej mąki orkiszowej.
W zależności od odmiany kukurydza zawiera 60–70% skrobi, 9–14% białka, 4–8% tłuszczu. Jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera też sporo witaminy D, E, A i K, a takżesole potasu, fosforu, żelaza, miedzi, magnezu, wapnia, selenu i cynku oraz śladowe ilości kobaltu, jodu i bromu. Dzięki obecności selenu, któremu towarzyszy witamina E, przypisuje się jej duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych.
Uznawana jest także za roślinę leczniczą. Według ajurwedy kukurydza pobudza metabolizm i proces utleniania. Medycyna chińska określa ją jako pokarm neutralny o słodkim smaku i przypisuje jej działanie moczopędne i wzmacniające serce. Wspomagać ma odchudzanie usuwając nadmiar wody z tkanek. Ma także korzystnie wpływać na żołądek, poprawiać apetyt i regulować trawienie, dobrze wpływać na zęby i dziąsła, zwiększać energię nerek i pomagać przy osłabieniu funkcji seksualnych.
Orkisz uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit.
Brak opinii
powrót