Chleb eseński orkiszowy 400g Bio
cena: 18,40 PLN (netto: 16,93 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: HolandiaProducent: TerraSana
Atest:
Skal 001178
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.400Masa brutto: 439.000
Cena za jednostkę wagi/objętości: 46.00 PLN
Skład: skiełkowane ziarno orkiszu*.
Chleb eseński orkiszowy Bio wytwarzany jest ze skiełkowanego ziarna orkiszu. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, a także enzymów, które nie uległy zniszczeniu w procesie wypiekania.
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i ducha, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię, zwłaszcza po skiełkowaniu. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm. Ponieważ ma grubą i twardą powłokę, w odpowiednich warunkach może być przechowywany przez wiele lat.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
Chleb eseński orkiszowy Bio wytwarzany jest ze skiełkowanego ziarna orkiszu. Zawiera wiele cennych składników odżywczych, a także enzymów, które nie uległy zniszczeniu w procesie wypiekania.
Spokrewniony z pszenicą orkisz pochodzi z Azji południowo-wschodniej. Na Bliskim Wschodzie uprawiano go już ponad 9 tysięcy lat temu. Germanie cenili go jako pokarm dodający sił. W starożytnym Rzymie był posiłkiem gladiatorów i zawodników igrzysk. Propagowała go św. Hildegarda, mistyczka niemiecka, jako pokarm sprzyjający harmonii ciała i ducha, zapewniający „dobrą krew” oraz poprawiający nastrój.
Uważany jest za jedno z najlepszych dla człowieka zbóż – jest ciepły, tłusty, o przyjemnym orzechowym smaku, bogatszy w składniki odżywcze niż większość odmian pszenicy (15 g białka/100 g suchego produktu). Choć zawiera gluten, często tolerują go osoby uczulone na pszenicę, a nawet chorzy na celiakię, zwłaszcza po skiełkowaniu. Jego ważną zaletą jest łatwo rozpuszczalny w wodzie błonnik, który umożliwia właściwe przyswajanie składników odżywczych przez ludzki organizm. Ponieważ ma grubą i twardą powłokę, w odpowiednich warunkach może być przechowywany przez wiele lat.
Medycyna chińska przypisuje mu naturę ogrzewającą i smak słodki. Ma wzmacniać śledzionę-trzustkę, działać nawilżająco i odżywiać płyny Yin. Szczególnie korzystny ma być dla osób niedoborowych o wątłej budowie. Stosowany jest w leczeniu biegunki, zaparć (pełnoziarnisty), zaburzeń trawiennych, zapalenia okrężnicy i nieprawidłowej pracy jelit. Ma zapobiegać powstawaniu kamieni żółciowych i obniżać poziom cholesterolu we krwi.
dodawanie opinii tylko dla zalogowanych
Brak opinii
powrót