Chleb Lipnicki okragły pszenno-żytni Bio
cena: 9,60 PLN (netto: 9,12 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Piekarnia Lipnicka
Atest:
BIOCERT PL-05-000185/0
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.900Masa brutto: 0.900
Cena za jednostkę wagi/objętości: 10.67 PLN
Chleb jest pokarmem o bogatej symbolice. Dzielenie się chlebem stanowi rytuał praktykowany do dziś przez wiele kultur. Na Zachodzie stał się głównym sposobem konsumpcji zboża, choć przede wszystkim wypiekany jest z mąki oczyszczonej. Jednakże coraz powszechniej powraca się do tradycyjnej formy wypieku chleba razowego na zakwasie.
Naturalne zakwasy wprowadzają do ciasta żywe drożdże. Sprawiają, że pieczywo jest lżejsze, łatwiejsze do strawienia i ma większą wartość odżywczą dzięki rozbiciu frakcji błonnika w trakcie fermentacji. Występujące w nim bakterie mlekowe wspomagają tworzenie się prawidłowej flory jelitowej, jak również w znacznym stopniu neutralizują kwas fitynowy występujący w zbożach, który utrudnia metabolizm minerałów i może przyczynić się do wystąpienia wielu chorób.
Chleb Lipnicki okrągły pszenno-żytni wypiekany jest na naturalnym zakwasie ze świeżo zmielonej mąki pszennej i żytniej.
Pszenica zawiera wiele związków mineralnych (sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, siarki, żelaza) oraz witaminy B1, B2, D, E, K, PP. Wchłania z żyznej gleby więcej minerałów niż inne zboża. Jej profil podobny jest do profilu ludzkiego ciała pod względem zawartych w niej składników odżywczych, dlatego często uważana jest za idealny pokarm wspierający rozwój człowieka, zarówno fizyczny, jak i duchowy. Mąka razowa żytnia zawiera wiele cennych składników: białko (ok. 12 g/100 g), błonnik (6,4 g), potas (530 mg), fosfor (373 mg), wapń (64 mg) i żelazo (3,7 mg), a także witaminy E i z grupy B oraz fluor, który wzmacnia szkliwo zębów.
Brak opinii
powrót