Chipsy kokosowe niesłodzone 150g Bio
cena: 6,90 PLN (netto: 6,35 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: Sri LankaProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.150Masa brutto: 0.160
Cena za jednostkę wagi/objętości: 46.00 PLN
W ciepłych krajach orzechy kokosowe są jednym z podstawowych produktów żywnościowych. Nazwa palmy kokosowej w sanskrycie oznacza „drzewo, które zaspokaja wszelkie potrzeby życia”, a w języku malajskim „drzewo o tysiącu zastosowań”.
Pod grubą skorupą orzecha kryje się biały miąższ, po wysuszeniu zwany koprą, zawierający 70% tłuszczu, 16,3% błonnika, 5,6% białka. Wytwarza się z niego olej kokosowy, który ze względu na zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych jest substytutem tłuszczów zwierzęcych w diecie wegańskiej. Powszechnie stosuje się go w kosmetyce, ponieważ poprawia kondycję skóry. Z kopry po ugotowaniu robi się także kokosowe chipsy i wiórki.
Medycyna chińska przypisuje orzechom kokosowym naturę ogrzewającą i smak słodki. Mają działać wzmacniająco, przeciwkrwotocznie i uspokajać serce. Stosowane są przy osłabieniu, wyczerpaniu, krwotokach z nosa i niedożywieniu u dzieci.
Suszenie chipsów kokosowych Bio odbywa się naturalnymi metodami, nie zawierają także konserwantów, dzięki czemu zachowują najwięcej pożytecznych właściwości świeżego owocu. Stanowią smaczną i pożywną przekąskę.
Brak opinii
powrót