Chipsy bananowe niesłodzone 150g Bio
cena: 6,90 PLN (netto: 6,35 PLN)
do koszyka
Kraj pochodzenia: FilipinyProducent: Natu
Atest:
Bioekspert PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.150Masa brutto: 0.160
Cena za jednostkę wagi/objętości: 42.00 PLN
Według wierzeń mieszkańców Sri Lanki wąż skusił Ewę nie jabłkiem, lecz bananem. Pierwsze wzmianki o ich uprawie w Azji południowo-wschodniej pochodzą z VI w. p.n.e., pojawiają się też w poematach Mahabharata i Ramayana. Zasmakował w nich Aleksander Macedoński w trakcie wyprawy do Indii, a później także Napoleon. Hinduscy jogini od niepamiętnych czasów głosili, że mają ogromny wpływ na wewnętrzny spokój. W VII w. n.e. islamscy wojownicy przywieźli bananowce do Afryki, skąd w XV w. zawędrowały za sprawą europejskich kolonizatorów na Wyspy Kanaryjskie, a potem Karaiby i do Ameryki Łacińskiej i Południowej, obecnie największych eksporterów tych smacznych owoców.
Bananowiec to zadziwiająca zielna roślina o największych rozmiarach dochodząca do kilku metrów wysokości i wykorzystywana w wieloraki sposób. Z niektórych gatunków bananowca robi się wytrzymałe liny, inne po ugotowaniu spożywa się podobnie jak ziemniaki, a z niedojrzałych bananów sporządza się mąkę służącą do wypieku chleba.
Według najnowszych badań błonnik zawarty w bananach sprzyja obniżeniu poziomu cholesterolu. Zawierają sporą ilość beta-karotenu, witaminy z grupy B, sporo potasu regulującego ciśnienie krwi i gospodarkę wodną (393 mg/100 g), bardzo ważnego dla organizmu magnezu (36 mg) oraz pierwiastki śladowe miedź, żelazo, cynk, selen, fluor, mangan i jod.
Medycyna chińska przypisuje im bardzo ochładzającą naturę, dlatego w zimie nie powinny być spożywane na surowo, zwłaszcza przez dzieci wychłodzone, mało aktywne lub słabe. Z uwagi na przypisywane im właściwości nawilżania jelit i płuc stosuje się je przy zaparciach, zapaleniu okrężnicy i hemoroidach, a przy suchym kaszlu ugotowane do postaci gęstej zupy. Mają również oczyszczać organizm z toksyn i wspomagać leczenie uzależnień.
Suszenie chipsów bananowych Bio odbywa się naturalnymi metodami, nie zawierają także konserwantów, dzięki czemu zachowują najwięcej pożytecznych właściwości świeżego owocu. Stanowią smaczną i słodką przekąskę.
Brak opinii
powrót