Buraczki tarte "pychotka" 250g Bio
cena: 4,60 PLN (netto: 4,23 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Kraj pochodzenia: PolskaProducent: Primavika
Atest:
PL-EKO-04
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.250Masa brutto: 0.450
Cena za jednostkę wagi/objętości: 18.40 PLN
Burak zwyczajny to gatunek rośliny z rodziny komosowatych. Wszystkie jego odmiany pochodzą od buraka dzikiego, który do dzisiaj rośnie na Bliskim Wschodzie, między wybrzeżami Morza Śródziemnego i Czarnego, w okolicach Morza Kaspijskiego i w Indiach. Pierwsza wzmianka o buraku znajduje się w dokumencie ze starożytnej Babilonii – w roku 722 p.n.e uprawiano go w ogrodach ówczesnego władcy. Około 400 r. p.n.e. uprawiano już buraki w Grecji, dwieście lat później dotarły na tereny republiki rzymskiej. W Średniowieczu uprawiano buraka ćwikłowego jako roślinę liściastą we Francji i na półwyspie Apenińskim, później także w Niemczech. Do Polski trafił z rejonów śródziemnomorskich.
Korzeń buraka zawiera cenne składniki, ważne dla organizmu człowieka. W suchej masie jest w zależności od odmiany 1-2,5% białka, 4-9% cukrów, ok. 9 mg witaminy C, karoten, wiele makro- i mikroelementów (kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, sód, rubid, cez), witaminy z grupy B, kwas foliowy.
Burak jest ceniony ze względu na działanie lecznicze. W medycynie ludowej zmieszany z miodem pszczelim surowy sok buraka czerwonego stosowano przy chorobie nadciśnieniowej, a jego odwar podawano w schorzeniach jelit i żołądka (przy nadkwaśności). Potrawy z buraków często gościły na stołach by zapewnić „dobrą krew”. Medycyna chińska przypisuje temu warzywu właściwości wzmacniające serce, poprawiające krążenie, oczyszczające krew, korzystny wpływ na wątrobę oraz wpływ na prawidłowy przebieg menstruacji.
Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in., że buraki odkwaszają organizm dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu, a ponadto obecność pektyn ułatwia trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy. Witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek, a antocyjany mają ważne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i cywilizacyjnych.
Ocet jest uznawany przez medycynę chińską za produkt odtruwający. Z uwagi na jego silne działanie zaleca spożywanie go w niewielkich ilościach; najlepiej, żeby był to ocet naturalny z jabłek, ryżu brązowego lub białego wina. Ma mieć właściwości ogrzewające i usuwać zastój krwi. Pomocny jest także w zatruciach pokarmowych.
Brak opinii
powrót