Barszcz wegetariański z buraków kiszonych 500 ml Bi
cena: 7,80 PLN (netto: 7,18 PLN)
produkt niedostępny
zapytaj o ten produkt »
Producent: BioFood
Atest:
PL-EKO-07
Jednostka miary: sztMasa netto: 0.500Masa brutto: 0.700
Cena za jednostkę wagi/objętości: 15.60 PLN
Barszcz wegetariański produkowany jest z soku z kwaszonego buraka i selera pochodzących z upraw ekologicznych.
Kiszone warzywa spożywane w trakcie posiłku wspomagają trawienie. Dostarczają białka i innych składników odżywczych w łatwiejszej do strawienia postaci. Pomagają też przywrócić w jelitach prawidłową florę bakteryjną, ponieważ zawierają i wspomagają rozwój zdrowych szczepów Lactobacillus acidophilus. Poprawiają wchłanianie witaminy B12 i mogą także przyczynić się do rozwoju bakterii, które produkują w jelitach tę cenną witaminę.
Korzeń buraka zawiera w suchej masie w zależności od odmiany 1-2,5% białka, 4-9% cukrów, ok. 9 mg witaminy C, karoten, wiele makro- i mikroelementów (kobalt, wapń, magnez, żelazo, potas, krzem, sód, rubid, cez), witaminy z grupy B, kwas foliowy.
Burak jest ceniony ze względu na działanie lecznicze. W medycynie ludowej zmieszany z miodem pszczelim surowy sok buraka czerwonego stosowano przy chorobie nadciśnieniowej, a jego odwar podawano w schorzeniach jelit i żołądka (przy nadkwaśności). Potrawy z buraków często gościły na stołach by zapewnić „dobrą krew”. Medycyna chińska przypisuje temu warzywu właściwości wzmacniające serce, poprawiające krążenie, oczyszczające krew, korzystny wpływ na wątrobę oraz wpływ na prawidłowy przebieg menstruacji.
Obecnie wiele z tych właściwości potwierdzono badaniami. Stwierdzono m.in., że buraki odkwaszają organizm dzięki dużej zawartości wapnia, magnezu, potasu i sodu, a obecność pektyn ułatwia trawienie, hamuje procesy gnilne w jelitach, obniża poziom cholesterolu i przeciwdziała miażdżycy. Witaminy z grupy B wspomagają proces tworzenia się czerwonych krwinek, a antocyjany mają ważne znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych i cywilizacyjnych.
Amerykanie i Japończycy, którzy niezwykle cenią zalety odżywcze i lecznicze selera, doszukali się w nim aż 86 cennych składników. Zawiera dwukrotnie więcej witaminy C niż cytrusy, a także naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Swą sławę zawdzięcza również pierwiastkom mineralnym, których skład ułatwia organizmowi ich przyswajanie. Seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza, oraz olejki złożone w 90% z terpenów i seskwiterpenów.
Brak opinii
powrót